Linkovi

Buš tvrdi da bi određivanje rokova za povlačenje trupa iz Iraka osokolilo neprijatelja


Predsednik Buš je ponovo rekao da će staviti veto na vanredne budžetske predloge za ratove u Avganistanu i Iraku, jer su opozicione Demokrate u njih ubacile i rokove za povlačenje trupa. Presednik Buš je rekao da bi zakonski predlozi koje su usvojile Demokrate u Predstavničkom domu i Senatu, podrili američke trupe na terenu.

«Svakim od zakonskih predloga Demokrata bi procene naših generala na terenu bile zamenjene procenama političara u Vašingtonu. Svakim predlogom bi se našim vojnim zapovednicima nametnula ograničenja. Svakim od ovih predloga bi se takođe postavio proizvoljni krajnji rok za predaju i povlačenje iz Iraka i verujem da bi to imalo užasne posledice za našu bezbednost kod kuće.»

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, predsednik je ponovo obećao da će da stavi veto na te zakonske predloge, koje sada pregovarači iz Senata i Predstavničkog doma treba da usaglase u jedinstveni zakonski predlog. Predsednik Buš tvrdi da bi određivanje rokova za povlačenje trupa iz Iraka osokolilo neprijatelja. Međutim, anketa magazina «Njuzvik» pokazuje da je većina Amerikanaca za određivanje rokova za takvo povlačenje. 57 odsto ispitanika podržava vraćanje američkih trupa iz Iraka do marta iduće godine. Anketa je imala još loših rezultata za predsednika, s obzirom da gotovo 66 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji on vodi rat. I predsednik i Kongres su pod pritiskom da što pre usvoje ratni budžetski predlog. Sekretarijat za odbranu je saopštio da su mu dodatna sredstva za Avganistan i Irak potrebna do 15. aprila. Predsednik je rekao da će Amerikanci smatrati da su kongresne Demokrate odgovorne za neuspešno finansiranje trupa, jer su mu one uputile zakonski predlog za koji su znale da će on staviti veto. U redovnom odgovoru Demokrata putem radija, penzionisani marinac Endru Horn je naglasio da je upravo predsednik jedina osoba koja može da spreči da trupe dobiju novac.

«Ako predsednik stavi veto na ovaj zakonski predlog, jer ne želi da i zvanično prikaže napredak u Iraku, nikada u istoriji neće biti očiglednijeg primera da vrhovni komandant podriva trupe koje su pod njegovom komandom. Apsolutno nema opravdanja za predsednika da spreči finansiranje. A ako zaista bude iskoristio veto, Kongres mora da stane uz trupe i obori ga.»

Oba budžetska predloga su usvojena sa malom razlikom u glasovima, tako da je malo verovatno da bi Demokrate mogle da obezbede dvotrećinsku većinu potrebnu za obaranje predsednikovog veta.

XS
SM
MD
LG