Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Mnogim dnevnicima glavna vest je bila usvajanje vremenskih odrednica za povlačenje iz Iraka. Times-Dispatch, koji izlazi u prestonici savezne države Virdžinija – Ričmondu, na naslovnici ima naslov: "Senat podržao rok za Irak". Čikago Tribjun se fokusirao na sam rok, a naslov glasi: "Kući za godinu dana".Naslovi u drugim novinama označili su ovu meru kao još jednu čarku u borbi demokrata i predsednika Buša u vezi sa ratom u Iraku. "Senat prkosi Bušu povodom Iraka", piše Gazeta, iz Sidar Repidsa u Ajovi, dok je Atlanta Džornal-Konstitjušn još oštriji: "Senat ukorio Buša"

Još jedna priča sa Kapitol Hila imala je snažan odjek na današnjim naslovnim stranicama. Svedočenje Kajla Sampsona, bivšeg bliskog saradnika sekretara za pravosuđe Alberta Gonzalesa, o smeni osam federalnih tužilaca, privuklo je pažnju urednika dnevnih novina. I dok su izveštaji očekivano bili priređeni na različite načine, naslovi uglavnom ukazuju da je Sampsonovo svedočenje opovrglo prethodne izjave sekretara Gonzalesa. "Bivši saradnik demantovao Gonzalesa" naslov je u Kurijer-Džornalu, koji izlazi u Luivilu u državi Kentaki, a sličan termin koristi i Pres Enterprajz iz kalifornijkog Riversajda "Bivši saradnik osporio Gonzalesa".

Dnevni listovi u saveznoj državi Kolorado na naslovnim stranama imali su velike fotografije pustoši koju su ovih dana za sobom ostavili brojni naleti tornada. Tiražni Denver Post posvetio je više od dve trećine naslovnice toj priči i iskoristio izjavu jednog od očevidaca kao naslov - "Sve je nestalo". Roki Mauntin Njuz imao je sličnu fotografiju kuća pretvorenih u prašinu, a naslov u ovom dnevniku fokuisrao se na brzinu rušenja - "Bez upozorenja".

Oregonijan iz Portlanda pozabavio se vrlo ozbiljnom temom sa dozom humora u članku pod naslovom "Da li će javni toaleti doneti više problema nego olakšanja?" U pozadini priče, gradonačelnik Portlanda želi da uvede elektronske WC šolje, koje se same čiste, ali je novinar Džozef Rouz saznao da stanovnici Sijetla ne vode računa o javnim toaletima u svom gradu. Kako kaže u članku, oni su "postale magnet za dilere droge, prostitutke i vandale". Humor se ogleda u dve kratke rečenice: "U Sijetlu kažu da se njihovim haj-tek šoljama ide. Baš im se ide".

XS
SM
MD
LG