Linkovi

Mironov traži ukidanje ograničenja broja predsedničkih mandata


Vodeći ruski zakonodavac Sergej Mironov ponovo se založio za ustavne promene kojima bi se dozvolilo Vladimiru Putinu da na položaju ostane i posle isteka tekućeg mandata iduće godine. Portparol Kremlja je odbacio taj predlog rekavši da predsednik Putin ne vidi razlog za izmenu ustava.

Predsednik ruskog Parlamenta Sergej Mironov prelaže da se ukine ustavna odredba da predsednik Rusije može da služi samo dva mandata. Prema Mironovu, predsedniku treba omogućiti da bude biran i tri puta, a dužina mandata bi trebalo da se poveća sa sadašnje 4 na 5 ili 7 godina. Ti predlozi bude nadu Putinovih pobornika koji bi želeli da on ostane na položaju. Medjutim, predstavnik Kremlja, Dmitri Peskov, odbacio je Mironovljev poziv uz obrazloženje da predsednik ne veruje da je potrebno menjati ruski ustav. Vladimir Putin je u više navrata odbio da odgovori na pitanje da li bi želeo i treći mandat na položaju predsednika. Jedino se bez daljih objašnjenja izjasnio da želi da i dalje igra ulogu u ruskoj politici. Politički analitižar Nikolaj Petrov iz moskovskog Karnegijevog centra ukazuje da politički uticaj Sergeja Mironova raste i da njegov apel ne može da se ignoriše. Ali, smatra Petrov, Putin verovatno neće pokušati da dobije još jedan mandat.

”Ruski politički sistem je tako uredjen da je predsednik najveći i jedini faktor stabilnosti pošto su druge političke institucije slabe. A to znači da će do samog kraja postojati velika neizvesnost oko toga kako će biti obavljen prenos vlasti i na koga.”

Petrov dodaje da iza poziva da Putin ostane na predsedničkom položaju stoji želja za očuvanjem stabilnosti Rusije. A to znači da će se slični pozivi čuti ponovo.

XS
SM
MD
LG