Linkovi

Hadson institut: Američko ruski odnosi - da li je konflikt neizbežan?


”Američko ruski odnosi - da li je konflikt neizbežan?“ bila je tema jednodnevne konferencije u vašingtonskom trustu mozgova Hadson institut, uz učešće američkih i ruskih stručnjaka.

Odgovor na pitanje potavljeno u naslovu konferencije glasi - ne. Oružani konflikt izmedju Sjedinjenih Država i Rusije nije verovatan. Kako kaže Mihail Deljagin, savetnik bivšeg ruskog premijera Evgenija Primakova, sukob sa Zapadom u generalnom smislu nije u interesu ruske elite. Evo šta je on izjavio preko prevodioca:

”Predstavnici svih dominantnih grupa imaju bankovne račune na Zapadu. Ruska armija praktično ne postoji i ruska ekonomija je izuzetno slaba. Naša crnomorska flota čak nije na nivou snaga Burarske i Rumunije.

Jedan od članova panela, politički analitičar iz Moskve Andrej Pjontkovski kaže da Rusija i Sjedinjene Države - dominantne sile dvadesetog veka - treba da saradjuju.

”U 21. veku i Zapad i Rusija su u daleko ranjivijem položaju: preti im islamski radikalizam i možda u dugoročnijem, manje očiglednom, ali opasnijem smislu - potencijalni izazov sve moćnije Kine.“

Ruski novinar Jevgeni Kiseljev se slaže da Sjedinjene Države i Rusija imaju zajedničke interese. On kaže da Rusi koji komuniciraju sa Amerikancima ili su bili u Sjedinjenim Državama generalno imaju dobre utiske o ovoj zemlji. Medjutim, Kiseljev ističe da neki članovi ruske vladajuće klase i dalje mrze Ameriku.

Neki ruski lideri pate od kompleska manje vrednosti i mrze američki status jedine supersile, uprkos njenim plusevima i minusima, kaže Kiseljev. Član Evropskog parlamenta, Nemac Aleksandar Labmsdorf, ukazao je na američke minuse i istakao da je stav Evrope, koja američku inostranu politiku smatra pogrešnom, omogućio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da oštro kritikuje Sjedinjene Države na medjunarodnoj bezbednosne konferencije u Minhenu prošlog meseca.

”Primer pokušaja u stilu tradicionalne sovjetske politike da se unese razdor izmedju Evrope i Sjedinjenih Država bio je moguć samo zbog trenutno slabe pozicije Amerike u Evropi. Razumevanje na koje je naišao Putinov govor bi bilo nezamislivo da američka administracija uživa neku podršku Evrope.“

Medjutim, Lilja Ševtsova iz Karnegi centra u Moskvi, ukazuje da su odnosi Amerike i Evrope na mnogo kvalitetnijem nivou od odnosa izmedju Sjedinjenih Država i Rusije. Ona kaže da veze izmedju dve zemlje mogu znatno da se poboljšaju ukoliko ruska vladajuća klasa stekne veće poverenje u medjunarodnoj zajednici. Da bi to postigla, ruska elita mora da izbegne uske interese na uštrb prava pojedinaca. Ševcova podstiče Sjedinjene Države da posvete više pažnje ruskim dinamičnim društvenim snagama kao sto su mladi, inteligencija i poslovni ljudi:

Ekonomska saradnja je moćno orudje da se pomogne integraciji Rusije u zapadnu zajednicu, kaže Ševcova. Ona takodje apeluje na Sjedinjene Države i Zapad da ohrabre demokratske tokove u Ukrajini, Belorusiji i Gruziji jer, po njenom mišljenju, uspeh tih zemalja može da posluži kao primer Rusiji da i ona postane uspešna demokratija.

XS
SM
MD
LG