Linkovi

Havijer Solana i Oli Ren traže jedinstvo Evropske unije o Kosovu


Visoki zvaničnici Evropske unije Havijer Solana i Oli Ren ukazali su danas na nužnost jedinstva EU da bi se uzdejstvovala odluka o statusu Kosova u Savetu bezbednosti UN i naglasili da će "snažan angažman sa Srbijom isto tako biti presudan element za okončanje tog procesa".

U Bremenu je danas popodne počeo dvodnevni neformalni sastanak šefova diplomatija EU na kojem je jedna od tema i Kosovo. U dokument koji je uručen učesnicima sastanka, Solana i Ren su posebno podvukli da je Srbija veoma dobrodošla da postane članica Evropske unije. Takodje se naglašava da je presudno da rešenje statusa Kosova bude podržano od SB UN i da institucije i narod Kosova prihvate takvo rešenje, koje bi potvrdila i skupština Kosova. Solana i Ren upozoravaju da bi "prelazno razdoblje ka statusu Kosova moglo biti politički i bezbednosno veoma osetljivo" i da umnogome zavisi od stava kosovskih Srba i Beograda "da li će doći do izazova autoriteta UNMIK-a", posebno u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Visoki zvaničnici Eu su upozorili da bi "ekstremističke grupe na obe strane mogle izazvati bezbednosne incidente i eventualno pozvati članove zajednica da napuste kosovo". U dokumentu se navodi da će specijalni izaslanik Evropske unije i medjunarodne zajednice u budućoj mogućoj misiji na Kosovu po utvrdjivanju statusa imati "odredjena ovlašćenja i nadležnost da obezbedi sprovodjenje duha i slova tog statusa".

"Prenošenje ovlašćenja na lokalne vlasti i partnerstvo s medjunarodnom zajednicom su ključna načela za sprovodjenje rešenja za status", piše u dokumentu.

Solana i Ren su ranije ukazali da će, kad se utvrdi status Kosova, to biti dosad najvažnija misija EU u rešavanju kriza u svetu. U to će biti uključeno izmedju 1.500 i 2.000 sudija, tužilaca, policajaca i drugih službenika EU. Istakli su da se za potrebe stabilizacije Kosova i medjunarodne misije predvidja 1,3 do 1,5 milijardi evra od 2008. do 2010. godine i posebna medjunarodna donatorska konferencija za Kosovo, odmah po utvrdjivanju statusa. U dokumentu dostavljenom ministrima EU se navodi da će "po rešenju statusa, vlasti Kosova biti suočene s nužnošću da preuzmu nadležnosti od UNMIK-a", i da sprovedu "nužne mere za izvodjenje bitnih reformi, navedenih u predlogu izaslanika UN" Martija Ahtisarija za rešenje statusa. EU očekuje da će njena misija, na temelju rezolucije SB UN, biti pozvana da "uspostavi vladavini zakona i podršku primeni rešenja i podstakne stvaranje policijskog i pravosudnog sektora na Kosovu".

Solana i Ren u planu za misiju EU navode da "opipljiva evropska perspektiva za Kosovo" treba da "ojača polugu EU kao partnera lokalnih institucija i osnaži ugradjivanje Kosova u širi region".

"Opiljivi koraci treba da budu učinjeni da se Kosovo osposobi za dalji napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, pošto se utvrdi status", piše u dokumentu.

Kosovo na putu u evropsku integraciju mora ispuniti iste uslove kao i druge zemlje zapadnog Balkana. U dokumentu Solane i Rena piše i da "Kosovo ujedno mora osećati da je Evropska unija rešena da sklopi ugovorne veze, ojača regionalnu saradnju i pruži iste povoljnosti kakve uživa ostatak regiona".

XS
SM
MD
LG