Linkovi

Kakvu će ulogu tradicionalne biblioteke imati u budućnosti?


Biblioteke su vekovima jedan od temelja svakog civilizovanog društva – mesto gde se na organizovani način čuva dragoceno znanje i informacije. Medjutim, u digitalnoj eri, veliki deo informacija iz biblioteka može se naći na Internetu ili drugim digitalizovanim medijima. Zato se postavlja pitanje – kakvu će ulogu tradicionalne biblioteke igrati u budućnosti?

Uloga biblioteka u digitalnom dobu, i izazov organizovanja ogrone količine informacija koja je na raspolaganju savremenom čoveku bile su glavne teme na nedavnoj konferenciji svetskih bibliotekara, održanoj u Hjustonu u Teksasu.

«Biblioteka kao institucija koja je prisutna hiljadama godina, prolazi kroz transformaciju bez presedana u istoriji...»

Poseban izazov predstavlja činjenica da je u poslednjih nekoliko godina čovečanstvo proizvelo više informacija nego u svih prethodnim milenijumima.

«Sa milijardama veb stranica i desetinama miliona knjiga i članaka i audio fajlova koji danas postoje, postavlja se pitanje kako ih organizovati na koherentan način da budu očuvani tokom vremena. U ovom trenutku ne postoji politika za to.»

Stručnjaci misle da je, i u digitalnoj eri, studentima i istraživačima i dalje potrebna pomoć bibliotekara.

«Danas nam ljudi upućuju manje pitanja, ali su ta pitanja dublja. Oni traže podatke na sve strane, da bi se na kraju okrenuli nama jer nisu uspeli da pronadju potrebnu informaciju.»

Brajan Gudvin veruje da je ljudski kontakt taj koji će očuvati biblioteke kao institucije u budućnosti.

«Ljudska bića su društvena bića i oni tu vrstu interakcije vole baš što nekad vole da se izdvoje i sami sede za kompjuterom.»

Medju učesnicima konferencije bila je i Egipćanka Noa Adli, čiji je rodni grad povezan sa najstarijim imenom u istoriji bibliotekarstva.

«Naša je institucija veoma starog imena. Aleksandrijska biblioteka je najstarija na svetu. 1.600 godina nakon što je uništena, danas imamo novu Aleksandrijsku biblioteku, koja je remek delo i fascinantan projekat.»

Adli ističe da su biblioteke bogatstvo informacija koje su i danas osnov nastojanja svake nacije da unapredi svoj razvoj i progres.

XS
SM
MD
LG