Linkovi

Beograd negativno ocenjuje Rezoluciju Evropskog parlamenta


Zvaničnici vlasti u Beogradu negativno ocenjuje Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj ocenjuje da je međunarodno nadzirani suverenitet najbolje rešenje za status Kosova. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da se visoki predstavnik EU Havijer Solana zalaže za nametanje rešenja u vezi sa budućim statusom Kosova i da se ne obazire na činjenicu da Srbija odlučno odbacuje svaku mogućnost da se prekrajaju njene međunarodne granice. Sada je trenutak da se odustane odpostavljanja ultimatuma Srbiji i da se pokrene pregovarački proces kako bi se došlo do stabilnog, održivog i kompromisnog rešenja, rekao je ministar Jočić i dodao da je Srbija čvrsto opredeljena za razgovore i da odlučno odbacuje sve pretnje i ultimativne zahteve.

A profesor Fakulteta politički nauka Ivo Visković kaže da je Solana u obraćanju evropskim parlamentarcima ponovio stav Martija Ahtisarija da pošto nije realno očekivati sporazum Beograda i Prištine, rešenje za status Kosova mora se nametnuti. Profesora Viskovića, međutim, zabrinjava izjava Havijera Solane da to treba raditi pozivajući se na glavu 7 Povelje UN, što je veoma neprijatno iznenađenje jer ta glava je uvek najnepovoljnije rešenje koje se nekoj zemlji može dogoditi i znači apsolutno pravo Saveta bezbednosti da upotrebi čak i silu u sređivanju neke situacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je za nepostizanje kompromisa između Beograda i Prištine u razgovorima o statusu Kosova odgovorna albanska strana i ocenilo da, kada bi Savet bezbednosti usvojio stav da budući status Kosova mora biti u okviru važećih međunarodnih normi, u dodatnim pregovorima Beograda i Prištine koje traži Srbija ne bi bilo teško stići do kompromisnog rešenja u interesu svih.

XS
SM
MD
LG