Linkovi

Vitalij Čurkin: Rusija traži reviziju procesa koji je doveo do Ahtisarijevog predloga


Dan pošto je izaslanik UN Marti Ahtisari predložio nezavisnost za Kosovo Rusija je saopštila da taj slučaj ne smatra završenim. Tokom sastanka iza zatvorenih vrata, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin, zatražio je da Savet bezbednosti iz osnova preispita kako se sprovodi rezolucija tog tela o budućem statusu regiona, doneta 1999. godine. Čurkin je rekao da bi revizija trebalo da započne posetama Prištini i Beogradu:

”Predložili smo da Savet bezbednosti zatraži sveobuhvatnu reviziju primene rezolucije broj 1244.“ , rekao je Čurkin. ”Kao što znate, tu rezoluciju je Savet usvojio 1999., i ona je bila i ostala temelj svih medjunarodnih nastojanja na Kosovu. Za nas je logično i nužno da se vidi gde medjunarodna zajednica stoji u njenoj primeni, pre nego što, uz svu odgovornost koju nam je medjunarodna zajednica poverila, razmotrimo predlog gospodina Ahtisarija.“

U svom izveštaju podnetom Savetu bezbednosti, Ahtisari je rekao da je nezavisnost za albansku većinu na Kosovu ”jedina održiva opcija“ za stabilnost tog regiona, dodajući da je odluku doneo pošto je zaključio da su iscrpljena nastojanja na pronalaženju sporazumnog rešenja izmedju Srbije i Kosova. Ahtisari bi trebalo da o tome govori u Savetu bezbednosti iduće nedelje.

Medjutim Rusija, koja ima pravo veta, ranije je saopštila da neće odobriti rešenje spora koje nije prihvatljivo za obe strane. Čurkin se juče založio za produžavanje razgovora, nazvavši spor oko Kosova ”možda najvažnijim problemom koji se našao pred Savet bezbednosti ove godine, ili ove decenije.“ On je izneo gledište da bi Ahtisarijev predlog predstavljao opasan presedan za secesionistički raspoložene oblasti u mnogim drugim zemljama. Čurkin se pažljivo uzdržavao od kritikovanja Ahtisarija, nazvavši ga dobrim prijateljem Rusije. Ali on je upozorio one koji, kako je rekao, šalju ”lažne signale“ Kosovu:

”Ovo je vrlo komplikovano pitanje, sa kojim pokušavamo da izadjemo na kraj sa što je moguće manje medjunarodnih posledica. Stvar su iskomplikovali oni koji su u prošlosti davali lažne signale i lažna obećanja kada to nije trebalo i nije smelo, umesto da su se držali rezolucije broj 1244,“ rekao je Čurkin.

Uprkos ruskim primedbama, američki i evropski diplomati juče su i dalje izražavali optimizam da se proces sticanja nezavisnosti za Kosovo odvija po planu. Američki državni podsekretar, Nikolas Berns, izrazio je u ponedeljak očekivanje da će biti potrebno pet do sedam nedelja konsultacija pre nego što Savet bezbednosti bude spreman da glasa o novoj rezoluciji.

XS
SM
MD
LG