Linkovi

Najmladji «maneken» na modnoj pisti star svega sedam nedelja


«Ružičasto» ili «plavo» - nekada je bila jedina odluka koju je trebalo da donesu roditelji oblačeći svoje bebe ili malu decu. Ali stvari su se promenile u industriji dečije mode... Sada postoji veliko tržište isključivo posvećeno oblačenju dece mladje od pet godina, sa svojim sopstvenim pravim modnim revijama.

Ponovo je došlo vreme modnih revija, a u Londonu svetski kreatori predstavljaju svoje najnovije kreacije za sledću sezonu. Medjutim, ovo nije obična modna revija – to je revija mode za bebe i mališane na izložbi Baby Show u Londonu. Najmladji «maneken» na modnoj pisti star je svega sedam nedelja, a oni malo stariji su, osim svoje moderne garderobe, ponosno prikazali i talenat za ples.

Dečija odeća se u mnogome promenila proteklih godina. Elejn Grifits, urednica bebi časopisa «Prima», kaže da roditelji sada imaju na raspolaganju čitavo more mogućnosti, kada oblače svoje bebe i decu. Medjutim, da li i dalje važi pravilo roze za devojčice, plavo za dečake? Elejn Grifit kaže «ne», ova sezona je savršena da decu obučete u jarke i upadljive, vesele boje. Pored praktične i moderne odeće, na «bejbi šou» je predstavljena i zabavna ponuda kompanija kao što je Monkey and me. Ova linija odstupa od tradicije, svojim jarkim bojama i duhovitim sloganima na odeći i pratećim detaljima. Vlasnica Natali Hjuz kaže da je humor važan deo njihovog dizajna. Medjutim, šta je po mišljenju roditelja najvažnije kada je reč o oblačenju dece?

Jedna od prisutnih mama, Ešli, kaže da je najvažnije da se odeća lako pere, dok tata Geri kaže da odeća za njegovu decu mora da dobro izgleda. Druga mama, Sara, smatra da su prirodni materijali veoma važni, i nije jedina. Organska odeća je industrija u procvatu. Kompanija Little Green Earthlets je proizvela niz odevnih predmeta od nebeljenog, prirodnog pamuka za bebe i malu decu. Predstavnica kompanije Elison Not kaže da se broj ljudi zainteresovanih za dečiju organsku odeću neprestano povećava. Dakle, danas je izbor odeće za najmladje bogatiji nego ikad, a stara pravila više ne važe.

XS
SM
MD
LG