Linkovi

Nikolas Berns: Nadam se da Rusija neće uložiti veto


Američki državni podsekretar, Nikolas Berns je danas, nakon što se sastao sa ambasadorima Stalnog NATO saveta, ponovio juče izrečena očekivanja da će naredi mesec ili dva do rezolucije Saveta bezbednosti, trajati konsultacije sa Srbijom, Albancima na Kosovu i ostalim zainteresovanim stranama oko konačnog rešenja statusa Kosova. On vidi kao izazov zadatak da se, na putu prema nezavisnosti za Kosovo, održe istovremeno dobri odnosi sa Srbijom, kojoj treba jasno pokazati da joj je budućnost unutar Evropske unije i NATO struktura. Slično je naglasio i predsedniku Srbije, Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici, tokom telefonskog razgovora, iskazujući im inadu da će u procesu koji vodi Kosovo prema nezavisnosti ostati dobri odnosi i blisko prijeteljstvo Srbije sa Amerikom i članicama vojnog saveza. I ovom prilikom je američki državni podsekretar naglasio kako se nada da Rusija neće uložiti veto na odluku Saveta bezbednosti - najavljuje kako će se u vremenu do donošenja rezolucije ozbiljno raditi sa Moskvom, uz nadu kako će, na kraju, Rusija ipak podržati plan specijalnog izaslanika Ahtisarija.

Shefer: NATO podržava Ahtisarijev predlog

Danas se novinarima u Briselu, obratio i generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, iznoseći, verovatno po prvi put jasan stav vojnih saveznika o planu specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo:

"Da, kao i generalni sekretar UN-a Mun, kao Evropska unija, vojni saveznici su jasno izašli sa podrškom Ahtisarijevom predlogu. Kao što znate, top nije potpuno isto kao i podrška procesu koji je Ahtisari vodio. Danas je jasno prepoznato da mi podržavamo predloge specijalnog izaslanika. Na kraju, na Savetu bezbednosti je da odluči, ali ovo je jasan stav saveznika i ovo je prvi put da se iskazuje. Reč je o važnoj poruci svima koje to interesuje".

Šta ukoliko Srbije odbaci rešenje koje bi vodilo nezavisnosti Kosova - da li će se takav stav Beograda odraziti na proces njegovog približavanja strukturama vojnog saveza?

"Ne treba misliti da će, ukoliko Srbija kaže "NE"- to nije odgovor koji priželjkujemo, radije bih čuo "DA" ali činjenica da ako Srbija kažu ne, ne znači da će vojni saveznici odustati od investiranja u Srtbiju - zato što je to važan igrač u regionu i mi imamo regionalnu politiku. Nismo tek tako dozvolili članstvo u Partnerstvu za mir, što je bila komlikovana odluka. Poznato je da još uvijek stoji uslov saradnje sa Hagom, ali smo se, u isto vreme, odlučili da investiramo jedni u druge, jer je u pitanju region. U pitanju je euro-atlantska vokacija kakvu ima celi region. Na ovoj kritičnoj skretnici je od nemerljivog značaja da investiramo i investiraćemo".

XS
SM
MD
LG