Linkovi

U Beogradu se očekuje da Rusija kaže istorijsko ne


Samo dan pošto je Marti Ahtisari predao Savetu bezbednosti predlog za budući status Kosova, u Beogradu se očekuje da Rusija kaže istorijsko ne“.

Odlazeći srpski premijer Vojislav Koštunica očekuje da će Rusija staviti veto u Savetu bezbednosti UN na plan Martija Ahtisarija koji predviđa nezavisno Kosovo i ističe da će to imati istorijski značaj za Srbiju i srpski narod.

Međutim, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je na Okruglom stolu „Zapadni Balkan posle htisarija“ da je predlog secijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija ono oko čega postoji saglasnost i da je on i od predstavniak Rusije čuo da je Ahtisarijev predlog dobra osnova za mandat Evropske unije.

Predstavnik makedonske nevladine organizacije „Forum“ Saša Ordanoski smatra da je u ovom trenutku nacionalni interes kosovskih Albanaca bliži makedonskom nego što je to srpski i dodaje da se u Makedoniji oko Kosova mnogo više strepi od nejasne pozicije srpskog premijera Vojislava Koštunice, jer svi drugi u resurskom i političkom smislu imaju daleko manje moći od gospodina Koštunice.

A saradnik prištinskom Instituta za etničke odnose i demokratiju profesor Fadilj Maljoku tvrdi da nezavisno Kosovo neće biti pretnja za susede i da neće destabilizovati region. Nezavisnost donosi i sigurnost za Srbe na Kosovu, kaže profesor Maljoku i dodaje da su Srbi dobili povlašćen položaj što je bila cena koju su prištinski pregovarači morali da plate u pregovorima sa Martijem Ahtisarijem.

XS
SM
MD
LG