Linkovi

Havijer Solana: Evropska unija trenutno podržava Ahtisarijeve predloge i rad


U Savetu ministara EU, visoki predstavnik, Havijer Solana je primetio kako je sada u Njujorku u pitanju proces koji je započeo današnjom predajom Ahisarijevog izveštaja generalnom sekretaru UN,a a koji bi se trebao završiti odlukom Saveta bezbednosti. U svakom slučaju, kaže Solana, stav EU je jasan:

"Podržavali smo rad predsjednika Ahtisarija, sa kojim smo se često sastajali u poslednje vreme. Sada sve to ulazi u novi fazu i videćemo kako će to teći. Medjutim, trenutno, podržavamo Ahtisarijeve predloge i rad"

Solana je ovo izjavio nakon zajedničkog sastanka Političko-bezbednosnog komiteta EU sa Stalnim NATO većem, gde je, opored ostalog, bilo reči i o ulozi vojnog saveza u kosovskom procesu. O tome generalni sakretar NATO, Jap de Hop Shefer kaže:

"Treba da pažljivo vidimo šta su odgovornosti NATO- odgovornost KFOR-a je bila i jeste da na Kosovu stvori takvu klimu na terenu da svi stanovnici mogu da žive u bezbednosti i stabilnosti. Ključna odgovornost NATO nije da pregovara o tome kakvo će da bude konačno rešenje. Time se NATO neće baviti i neće preuzeti takvu odgovrnost. Naša pozicija je da se proces sada preselio u Njujork, predsednik Ahtisari je takodje bio naš čest gost, zato što , pored ostalog, - 60 hiljada naših ljudi je na terenu - i kažem to opet i ovom prilikom, nadam se što pre to bolje - jer je i vreme važan faktor, da će se za Kosovo naći rešenje u Savetu bezbjednosti".

XS
SM
MD
LG