Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u Tel Aviv


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala je danas u Izrael u okviru posete Bliskom istoku čiji je cilj pokretanje mirovnog procesa. Rajsova je prethodno posetila Asuan, u Egiptu odakle je pozvala arapske zemlje da se maksimalno angažuju u pronalaženju mirnog rešenja izraelsko-palestinskih sukoba.

"Palestinski narod je tako dugo čekao da dobije svoju državu, a izraelski narod je tako dugo čekao da dobije taj oblik bezbednosti koji će se pojaviti uspostavljanjem stabilnog i demokratskog suseda pored kojeg će živeti u miru", rekla je Rajsova.

Američka zvaničnica će, osim Tel Aviva, posetiti i Ramalu gde će razgovarati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a potom i Jerusalim gde će se sastati s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom koji je juče počeo obilazak regiona u cilju promovisanja mira. Rajsova će u Jerusalimu razgovarati i s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Ona će sutra posetiti Jordan gde će razgovarati sa kraljem Abdalahom Drugim, ali i s Abasom pre nego što se vrati u Jerusalim na novi susret s Olmertom.

Ova poseta američke državne sekretarke je deo intenzivnih diplomatskih aktivnosti uoči samita arapskih zemalja koji će biti održan 28. i 29. marta u Rijadu.

XS
SM
MD
LG