Linkovi

Kondoliza Rajs zatražila da se Izrael i Palestinci dogovore o zajedničkoj agendi


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas je nakon razgovora sa Abasom u Ramali zatražila da se Izrael i Palestinci dogovore o zajedničkoj agendi sa ciljem da se uspostavi mir i formira palestinska država. Kondoliza Rajs se večeras sastaje i sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Ramali danas je posetio i generalni sekretar Svetske organizacije, Ban Ki Mun. Gospodin Ban je nakon razgovora sa Abasom apelovao na izraelske i palestinske lidere da iskoriste trenutak i nastave pregovore. Mahmud Abas je novinarima rekao da čini sve u svojoj moći da obezbedi oslobađanje izraelskog vojnika, Gilada Šalita, kojeg su palestinski militanti oteli prošle godine. Izraelski premijer Ehud Olmert kaže da Abas nije ispunio obećanja, uključujući i obećanje da će obezbediti oslobađanje vojnika, čije je zarobljavanje prošle godine isprovociralo žesoku vojnu kampanju Izraela u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar, Kondliza Rajs, ranije danas je sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom razgovarala o demokratskim reformama u Egiptu i drugim regionalnim pitanjima. Nakon sastanka je kazala da ceni podršku Egipta u Bliskoistočnom mirovnom procesu. Mubarak i Rajsova su se sastali u južnom egipatskom gradu Asvanu, dan uoči kontroverznog referenduma o ustavnim promenama. Kondoliza Rajs je izrazila zabrinutost u vezi sa referendumom i reformskim procesom, dok opozicija tvrdi da uvodjenje anti-terorističkih zakona u tekst ustava vodi uskraćivanju ljudskih prava i sloboda, a koristi vladajućoj stranci. Egipatski ministar inostranih poslova, Ahmed Abdul Geit, koji se takodje sastao sa državnim sekretarom Rajs, branio je predloženi tekst ustava, rekavši da je bezbednost Egipta iskučivo u nadležnosti te države.

Iran još jednom odbacio zahtev međunarodne zajednice

Iran je još jednom odbacio zahtev međunarodne zajednice da suspenduje obogaćivanje uranijuma i preko portparola najavio da će ograničiti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku enrgiju. Svega nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti UN pooštrio sankcije protiv Teherana, iranski šef diplomatije Manučer Motaki rekao je da su poslednje sankcije protivzakonite i da njegovu zemlju neće prisiliti na obustavu kontroverznog nuklearnog programa. Novim sankcijama Teherau je zabranjeno da izvozi oružje a zamrznuta su i sredstva na računima 28 iranskih funkcionera i institucija, koje su povezane sa državnim nuklearnim programom. Iranu je ostavljen rok da se zahtevima međunarodne zajednice povinuje u roku od 60 dana. U protivnom, uslijediće nove sankcije. U međuvremenu je u Berlinu, visoki predstavnik EU, Havijer Solana, rekao da će Evropska unija nastojati da oživi dijalog sa Iranom i pored novih sankcija. Solana planira da razgovara sa glavnim iranskim pregovaračem Alijem Laridžanijem da bi procenio mogućnost za obnavljanje pregovora, koji su obustavljeni zbog odbijanja Irana da suspenduje obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG