Linkovi

Nastavljeni pregovori o zarobljenim britanskim vojnicima


U Londonu i Teheranu nastavljeni diplomatski razgovori o oslobadjanju 15 britanskih mornara i marinaca koje su iranske vlasti uhapsile u zalivu Šat al-Arab na iransko-iračkoj granici.

Velika Britanija, kako je saopštio Forin ofis, traži hitno oslobadjanje vojnika jer su, precizira se, ilegalno uhapšeni u iračkim teritorijalnim vodama. Zvanični Teheran protestuje zbog ilegalnog ulaska na iransku teritoriju. Britanske vojne vlasti u južnom Iraku su saopštile da su iz helikoptera pratile incident ali da nije bilo pucnjave niti bilo kakvog nasilja. Sedam marinaca i osam mornara Kraljevske mornarice su, tvrde u Londonu, tokom rutinske kontrole jednog iračkog trgovačkog broda u zalivu Šat al-Arab ,uhapšeni i to u "iračkom delu kanala”.

Većina britanskih komentatora ukazuje da bi iza najnovijeg incidenta mogla da bude politička pozadina. Profesor Univerziteta u Teheranu Sadek Ziba Kalam je izjavio da nije reč o “političkom potezu” jer je “svima jasno da hapšenje neće ništa promeniti” na političkoj sceni. Ovo nije prvi put da Iran hapsi britanske vojnike u Šat al-Arabu. U junu 2004. godine Iran je u tom kanalu uhapsio jednu britansku patrolu i posle tri dana oslobodio vojnike. Njihov patrolni čamac i oprema nisu nikada vraćeni.

XS
SM
MD
LG