Linkovi

SAD: Nova rezolucija o Iranu značajno pooštrava sankcije


Sjedinjene Države su saopštile da bi glasanje o zavodjenju novih sankcija Iranu, zato što nije prekinuo obogaćivanje uranijuma, moglo da usledi već u subotu. Američki zvaničnici su, medjutim, saopštili da je izdata viza iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu kako bi mogao lično da se obrati Savetu bezbednosti UN.

Zvaničnici su naveli da je uprkos iranskim tvrdnama da to nije slučaj, viza izdata kako bi se omogućilo Ahmadinedžadu i njegovim pratiocima da prisustvuju odlučujućem sastanku Saveta bezbednosti u skladu sa obavezama Sjedinjenih Država kao zemlje domaćina Ujedinjenih Nacija. Portparol državnog sekretarijata, Šon Mekormak, rekao je da su vize za iranskog predsednika i ostale zvaničnike i članove obezbedjenja uručene iranskim zvaničnicima u petak ujutru u Bernu u Švajcarskoj. On je dodao da su zahtevi za vize za neke od članova posade aviona iranskog lidera bili nepotpuni, ali da će one biti izdate na vreme kako bi se omogućilo da predsednik Ahmadinedžad prisustvuje sastanku. Iranski lider posetio je sedište UN u Njujorku dva puta u poslednje dve godine gde je govorio na Generalnoj skupštini. Mekormak je rekao da je rezolucija, kojom se pojačavaju sankcije Iranu zbog njegovog nukleranog programa, praktično gotova i uključuje glavne elemente usaglašene ranije od strane pet stalnih članica Saveta Bezbednosti i Nemačke. Portparol državnog sekretarijata je izrazio očekivanje da će Iran u poslednjem trenutku pokušati da diskredituje proces, ali je dodao da ostatak sveta gubi strpljenje zbog iranskog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma i vrati se pregovorima o svom nuklearnom programu, za koji mnogi smatraju da ima skrivene komponente programa za sticanje nuklearnog oružja.

«Oni će napraviti niz teatralnih gestova. Pokušaće da zamagle glavno pitanje. Ali, na kraju radi se o činjenici koja se ne može negirati, a to je da Iran nastavlja da se protivi medjunarodnoj zajednici i zbog toga ćemo usvojiti drugu rezoluciju UN».

Američki zvaničnici rekli su da nova rezolucija značajno pooštrava sankcije sadržane u merama odobrenim u decembru, koje se odnose na iranski nuklearni i raketni program i pojedince angažovane u tim programima. Nove sankcije će zabraniti iranski izvoz oružja i zamrznuti novac blizu 30 drugih poslovnih firmi za koje se veruje da su povezane sa naporima za proizvodnju oružja. Mnoge od njih imaju veze sa iranskom elitnom Revolucionarnom gardom. Iran, koji poriče da nastojid a se domogne nuklearnog oružja, kaže da obogaćivanje uranijuma smatra nacionalnim pravom i da neće prekinuti takve aktivnosti kao uslov za pregovore. Iranski vrhovni verski vodja Ajatola Ali Hamenei upozorio je ranije ove sedmice, bez navodjenja detalja, da bi Iran mogao da odgovori svim svojim kapacitetima na pretnje prinudom ili nasiljem zbog svog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG