Linkovi

Iranska mornarica otela 15 britanskih vojnika u vodama Iraka


Iranska mornarica otela je 15 britanskih mornara koji su prethodno izvršili pretres trgovačkog broda u teritorijalnim vodama Iraka. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je obavešteno o zarobljavanju vojnika i da vlada pregovara sa Iranom "na najvišem nivou". Jedan zavničnik SAD rekao je da su 15 britanskih vojnika oteli pripadnici mornarice Iranske revolucionarne garde, adikalne grupe koja deluje nezavisno od državne iranske mornarice. Vest o zarobljavanju britanskih vojnika potvrdila je Peta flota američke mornarice u Bahreinu.

Savet bezbednosti UN poverio je, prema rezoluciji UN o Iraku, kraljevskoj mornarici zadatak da štiti iračke naftne platforme i nadzire bezbednost iračkih voda, navodi se u saopštenju američke mornarice u Bahreinu. Kako je precizirano, britanski mornari "uspešno su završili inspekciju trgovačkog broda, kada su njihova dva broda opkolili iranski brodovi koji su ih zatim sproveli do teritorijalnih voda Irana".

"Britanska vlada zahteva hitno puštanje na slobodu i bezbedan povratak naših ljudi i opreme", navelo je britansko ministarstvo.

XS
SM
MD
LG