Linkovi

Flopi disk nakon što nas je služio skoro dve decenije, odlazi u istoriju


Tehnologija napreduje iz dana u dana i neke spravice bez kojih juče nismo mogli da zamislimo život, danas više ne koristimo.

U prvim godinama upotrebe računara, mnogi – uključujući i novinare ovdje, u Glasu Amerike, čuvali su na papiru štampane kopije svojih tekstova. Naslagani dokumenti množili su se na velikoj gomili uz zid.

A onda je inovativna tehnologija predstavila kružni komad plastike, obložene oksidom, prečnika 13 centimetara sa rupom u sredini. Da – to je to početak flopi diskete, na koju je ubrzo počela da se arhivira dokumentacija. Gomile papira su polako nestajale iz radnih prostorija.

Vreme je prolazilo i flopi nas je služio sve dok oni koji održavaju našu tehniku nisu odlučili da više ne servisiraju flopi disk drajvove, sugerišući svima koji to sami nisu učinili – da uhvate korak sa vremenom i svoju dokumentaciju čuvaju na nekom modernijem nosaču – kompakt disku ili fleš drajvu...

Već sada je teško naći mašinu u kojoj možete čitati sadržaj flopija, a DELL je odnedavno prestao da u svoje mašine ugrađuje i čitače za manje nosače, takozvane flopi diskove. Najveći svjetski proizvođač Flopija sa sjedištem u Britaniji, potom je objavio da prestaje da ih proizvodi.

Flopi disk - eto – nakon što nas je služio skoro dvije decenije, odlazi u istoriju, zajedno sa pisaćom mašinom... Mi koji arhiviramo dokumente, već razmišljamo – šta nas sutra čeka...

XS
SM
MD
LG