Linkovi

EU - SAD: Otvoreno nebo povećava konkureciju avio-kompanija


Evropski ministri transporta su danas dali zeleno svetlo za sporazum koji, po mnogima, otvara vrata slobodnijem protoku ljudi i roba izmedju Unije i Amerike - otvoreno nebo će povećati konkureciju avio-kompanija, učestalost letova izemdju dva kontineta i , nadati se, sniziti cenu karata.

Danas su ministri trasporta EU jednoglasno digli ruke u korist sporazuma koji doslovno otvara nebo izmedju Evrope i Amerike - sada će svi evropski avio -prevoznici, ukoliko to žele, moći sa bilo koje evropske destinacije da lete za bilo koji grad u Americi - sporazum, koji je imao snažnui podršku Evropske komisije, trebao bi kao rezultat da ima više letova, snažniju konkurenciju i nižu cenu karata za prekookeanske letove.

Protivili su mu se dugo Britanci, čiji British Airways je imao dominaciju u povezivanju Evrope i Amerike - kao ustupak njima, prvobitni plan da sporazum stupi na snagu oktobra ove godine, izmenjen je kako bi se najvećem britanskom avio prevozniku dalo vremena da se prilagodi novim uslovima. Tako se novi uslovi letova mogu očekivati od marta naredne godine. Evropski komesar za transport, Jacques Barrot, daje sporazumu veliku ekonomsku i političku važnost- veruje se da će , kada stupi na snagu, pomoći otvaranju novih mesta a ukupni efekti od njegove primene se procenjuju na 12 milijardi eura, kao i porast broja putnika u narednih pet godina za 44 procenta, ili 26 miliona putnika.

Već se javljaju i kritičari - neki od predstavnika avio-kompanija tvrde da sporazum nije do kraja otvorio nebo, posebno ne američko - prema tek postignutom dogovoru, Evropljani će moći da lete do bilo kojeg američkog grada, ali ne i da prevoze putnike u unutrašnjem američkom avio saobraćaju, dok takvog ograničenja za američke avio-prevoznike na evropskom tlu nema. Ipak, većina prvih reakcija na tek postignuti sporazum je pozitivna, a ekonomske analize pokazuju da se ovim otvara nova stranica, ne samo u avionskom saobraćaju izmedju dva kontinenta, već da je reč o ekonomskoj prilici kakvu ne treba propustiti.

XS
SM
MD
LG