Linkovi

Slučaj otpuštanja tužilaca - nova konfrontacija Kongresa sa Bušom


Američki predsednik Buš i Demokrate koje kontrolišu Kongres, sve su bliži konfrontaciji povodom otpuštanja osam federalnih tužilaca. Iz Bele kuće izveštava novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson.

Kongres je u sredu povećao pritisak na Belu kuću – dan pošto je predsednik Buš izneo svoj predlog Kongresu. Predsednik je rekao da su kongresnim istražiteljima stavljene na uvid hiljade stranica dokumenata i da je uveren da bi pomoćnici Bele kuće privatno odgovorili na sva pitanja. Manje od 24 sata kasnije, Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma je odobrio da se zvaničnicima upute obavezujući pozivi na pretres i da se, ukoliko bude potrebno, obavežu na javno svedočenje pod zakletvom. Predsednik Odbora za pravosuđe Džon Konjers je izjavio da predsednikova ponuda nezvaničnih intervjua nije dovoljna.

«Mogli smo da se nađemo u nekom lokalnom pabu i da se tako okupimo. Lično volim da razgovaram, naročito sa iskusnim advokatima i ljudima povezanim sa Belom kućom. To bi mogao da bude odličan razgovor. Ali, prema mojoj proceni, to nas ne bi približilo jednostavnoj istini o ovoj materiji.»

Konjers je jasno rekao da pitanje ovlašćenja za obavezujuće pozive vidi kao adut za dalja pogađanja sa Belom kućom.

«Sve što tražimo je da ove pozive imamo u rezervi i nadamo se da možemo da nastavimo razgovore.»

Na redovnoj konferenciji za novinare, portparol Bele kuće Toni Snou je izrazio nadu da i dalje može da se nađe neki izlaz kojim će se premostiti jaz sa Kapitol Hilom. Ali Snou je takođe rekao da je administracija iznela svoju poslednju i najbolju ponudu.

«Ako upute obavezujuće pozive, ponuda se povlači.»

Snou tvrdi da pomoćnici Bele kuće ne mogu da se prisile da svedoče pred Kongresom i napominje da pojedine Demokrate žele da prirede javnu predstavu iz čisto stranačkih razloga.

«Pitanje je da li pokušavate da napravite politički spektakl, pre nego jednostavnu osnovu za utvrđivanje istine.»

Pitanje koje se postavlja je zbog čega je Sekretarijat za pravosuđe smenio tih osam federalnih tužitelja, od kojih su svi Republikanci. Bela kuća tvrdi da ima pravo da zapošljava i otpušta federalne tužitelje i da osam smenjenih nije izvršavalo svoje obaveze na zadovoljavajući način.

Međutim, neki od otpuštenih tvrde da su smenjeni iz političkih razloga, jer nisu ispunjavali zahteve Republikanaca da pokrenu istrage protiv Demokrata koji su se kandidovali za javne položaje.

XS
SM
MD
LG