Linkovi

Ku: Pavković predao Del Ponteovoj dokumente o delovanju VJ na Kosovu


Vojni ekspert haškog tužilaštva Filip Ku izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je general Nebojša Pavković u leto 2002. predao glavnoj tužiteljki Karli Del Ponte dokumente o delovanju VJ na Kosovu 1998-99.

Ku je to rekao kao poslednji svedok optužbe na sudjenju Pavkoviću i saoptuženima za zločine nad kosovskim Albancima – bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainović, koji je bio potpredsednik vlade SRJ i generalima Dragoljubu Ojdaniću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukić.

Medju dokumentima koje je Pavković predao Del Ponteovoj bili su "operativni izveštaji i naredjenja iz 1998-99 godine, kao i opsežan dokument poznat kao dnevnik isturenog komandnog mesta Treće armije", precizirao je Ku.

On je kazao da je jedan deo tih dokumenata u julu 2002. general Pavković predao Del Ponteovoj posredstvom tadašnjeg premijera Srbije Zorana Djindjića. Drugi deo dokumenata Del Ponteova je dobila od samog Pavkovića, koji tada još nije bio optužen, neposredno pošto je bio smenjen sa dužnosti načelnika Generalštaba VJ.

Iskazom Kua, haško tužilaštvo završilo je izvodjenje dokaza protiv optuženih.

Tužilac Tom Hanis je, medjutim, ostavio otvorenom mogućnost da kao dodatne svedoke, uz dozvolu sudija, izvede bivšeg predsednika SRJ Zorana Lilića i američkog zvaničnika Šona Bernsa.

Podsećajući da je uložio žalbu na odluku sudskog veća da ne sasluša iskaz bivšeg komandnta NATO Veslija Klarka, tužilac Hanis je kazao da bi i Klarka izveo kao svedoka, ako mu to apelaciono veće dopusti.

Prema ranijem planu predsedavajućeg sudije Ijena Bonomija, iduće nedelje bi, u skladu sa pravilima suda, trebalo da bude održana rasprava o zahtevu odbrane da optuženi budu oslobodjeni po tačkama optužnice koje nisu dokazane.

Sudjenje će zatim biti prekinuto na nekoliko meseci, kako bi se advokatima optuženih omogućilo da se pripreme za odbranu.

XS
SM
MD
LG