Linkovi

Osiguravajuće kompanije kontrolišu vozače-tinejdžere


Jedna od najvećih američkih osiguravajućih kompanija počela je da svojim klijentima nudi novu tehnologiju koja bi mogla da značajno smanji broj saobraćajnih nesreća, suzbijanjem rizičnog ponašanja tinejdžera za volanom. Program je namenjen roditeljima tinejdžera, a zasniva se na postavljanju kamera koje snimaju ponašanje mladih vozača prilikom vožnje.

Prema podacima Nacionalne administracije za bezbednost saobraćaja, ovakvi sudari su najveći uzročnik smrti tinejdžera u SAD. Zapravo, novi podaci pokazuju da je stopa smrtnosti vozača-tinejdžera četiri puta veća nego vozača starijih od 25 godina.

Kompanija «Američko porodično osiguranje» veruje da je jedan od načina da se smanji visoka stopa smrtnosti – eliminisanje rizičnog ponašanja tinejdžera u vožnji. Da bi to postigli, oni ugradjuju male kamere u retrovizor – tako da roditelji, mogu da nadgledaju navike svoje dece u vožnji.

«Zahvaljujući tome on se oseća odgovornim za svoju vožnju, jer zna da ga neko posmatra», kaže roditelj Dejvid Hekvorti.

Rasti Vajs, iz kompanije «Drajvkem» koja je razvila tehnologiju za potrebe potrošača, kaže da kamera snima samo nagle manevre u vožnji – a zatim šalje e-mail roditeljima.

«Roditelji time jasno definišu svoje očekivanje – da se vozi na način koji neće aktivirati kameru. To je veoma jednostavna poruka», kaže Vajs.

Geri Foks, jedan od 30 tinejdžera koji je učestvovao u pilot projektu u srednjoj školi Edžvud u Medisonu u Viskonsinu, uveren je da program ima efekte.

«Zahvaljujući tome postaću bolji vozač. Kada nešto uradite pogrešno – brzo i naglo skrenete ili naglo ukočite – kamera se uključuje.»

Kritičari programa su medjutim zabrinuti zbog pitanja privatnosti. No, portparol «Američkog porodičnog osiguranja», Stiv Vitmer, kaže da će pristup video snimcima imati samo roditelji.

«Snimci se šalju direktno roditeljima. Srednja škola Edžvud ne vidi te informacije, niti ih vidi naša osiguravajuća kompanija, već ih vide ljudi koji treba da vide te informacije – a to su roditelji i studenti.»

Američko porodično osiguranje sada nudi ovaj program besplatno na godinu dana grupi od 30,000 porodica u odabranim državama. Ako se sistem pokaže efikasnim u sprečavanju nesreća, kompanija kaže da bi volonteri koji su ga koristili mogli da primete smanjenje u ceni svog auto-osiguranja.

XS
SM
MD
LG