Linkovi

Amerikanci u februaru trošili više od očekivanja


Novi vladin izveštaj o stanju ekonomije ove nedelje je doneo neka iznenadjenja, kao što je podatak da su Amerikanci u februaru, na kupovinu različitih vrsta robe, potrošili više novca nego što je bilo očekivano.

Bilo da se kupovalo po maloprodajnim ili velikoprodajnim cenama, u februaru su skočile cene... Vladin mesečni izveštaj o stanju proizvodnje i potrošnje pokazao je veći rast cena od onog koji su ekonomisti predvidjali.

Maloprodajne cene porasle su za 0.4%, zahvaljujući u velikoj meri rastu cena energije i prehrambenih proizvoda. Gorivo za ogrev i benzin su takodje poskupeli, a cene južnog voća skočile su za više od 15% zbog ledenog talasa koji je u januaru zahvatio Kaliforniju.

Na nivou velikoprodaje, cene su porasle za iznenadjujućih 1,3 procenata za samo mesec dana - dvostruko više nego što su ekonomisti očekivali.

Rast cena energije i prehrambenih proizvoda doveo je i do rasta proizvodnih cena drugih roba. Cigarete u velikoprodaji su poskupele za više od 4%, a dečije igračke 2 odsto.

Stručnjaci kažu da će rast februarskih cena verovatno biti tema razgovora na sastanku Američke centralne banke iduće nedelje – gde će guverneri verovatno odlučiti da ne menjaju postojeće kamatne stope.

XS
SM
MD
LG