Linkovi

Predsjedničke kampanje na internetu - izazov novog vijeka


Već se sa velikom izvjesnošću može tvrditi da će kampanja za predsjedničke izbore 2008. godine biti najskuplja u istoriji, ali to nije sve. Biće to definitivnopolitičke kampanja 21. vijeka u kojoj će internet imati veoma ozbiljnu funkciju.

Stoga, ne iznenađuje činjenica da se ovdašnja javnost danas ozbiljno zaintetresovala za jedan propagandni spot, objavljen na interenet sajtu Youtube.com, koji kritikuje Hilari Klinton.

Problem je samo u tome što iz štaba protivkandidata, Baraka Obame, kažu da oni nemaju nikakve veze sa spotom – iako to anonimni autor vrlo jasno sugeriše...

Ovo je vrlo moderan, ali misteriozan propagandni napad.

Adresa sa koje je plasiran je popularni internet sajt Youtube, a meta napada je Hilari Klinton.

Simpatični, luckasti video spotovi nisu ništa novo na internetu, a sam Youtube je lokacija na kojoj ćete naći video snimke predsjedničkih kandidata iz njihove prošlosti koju mnogi prikrivaju.

Najnoviji napad govori o tome kako atleta, Barak Obama, spašava isprane mozgove od zlog establišmenta, u ovom spotu oličenog u senatorki Hilari Klinton.

Obamin štab negira bilo kakvu vezu sa ovim spotom, niko ne zna ko je autor, ali je – za svaki slučaj – već uslijedio «anti-obama» odgovor...

Eksperti, poput Džoa Tripija, kažu da je ovo možda istorisjki momenat kada je u pitanju politička kampanja na internetu.

«Dani kontrole sopstvenih političkih poruka su odbrojani», kaže Tripi, a to – čak i za one sa solidnim digitalnim znanjem, priznaćete, zvuči zastrašujuće...

XS
SM
MD
LG