Linkovi

Šturanović očekuje preporuku Savjeta Evrope 17. aprila


Crnogorski premijer Željko Šturanović očekuje da će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope na sjednici 17. aprila preporučiti komitetu ministara EU da pozove Crnu Goru u Savjet Evrope.

Premijer je najavio da će on, predsjednik Republike Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uskoro uputiti zajednički odgovor predsjedniku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Reneu van der Lindenu i pozitivno se izjasniti o prihvatanju uslova za prijem Crne Gore u najstariju evropsku organizaciju.

Šturanović je istakao da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od strateških prioriteta njegove Vlade, a da u Vladi postoji jasna politička volja da se efikasno bori protiv tih pojava.


On je ponovio da ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veliki korak Crne Gore na njenom evropskom putu koji je verifikacija svih dosadašnji napora i podsticaj za nastavak reformi.

Šturanović je rekao da mu nije strana mogućnost da građani na referendumu daju konačnu riječ o pristupanju NATO-u, navodeći da je poželjno da u toj odluci učestvuje što veći broj građana.

On je naveo da novi ustav može biti donijet u parlamentu dvotrećinskom većinom, a ukoliko se to ne ostvari onda će se građani na referendumu izjasniti o novom najvišem pravnom aktu i dodao da će Crna Gora dobiti prvi ustav nezavisne države do godišnjice nezavisnosti, 21. maja.

Ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović rekao je da će za najkasnije mjesec Crna Gora i Evropska unija potpisati Sporazum o viznim olakšicama za Crnu Goru.

Taj sporazum treba da omogući da pojedine kategorije građana Crne Gore - naučnici, studenti, poslovni ljudi, novinari, državni službenici - jednostavnije i brže dobijaju vize za putovanje u zemlje EU.

XS
SM
MD
LG