Linkovi

Da li se SAD suočavaju sa pretnjom radikalnog islamskog terorizma?


To pitanje bilo je postavljeno sekretaru za unutrašnju bezbednost, Majklu Čertofu, na pretresu u Senatu. Članovi senatskog odbora za unutrašnju bezbednost izrazili su bojazan da bi neki od američkih muslimana mogli da budu radikalizovani uticajima iz inostranstva sa ciljem da vrše terorističke napade u SAD.Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, rekao je da je glavni vid širenja takvih uticaja – putem interneta.

«Mislim da njima nije potrebno da šalju radikalne regrutere u SAD mada i ta opasnost postoji. Medjutim, uopšte ne sumnjam u to da Osama bin Laden, njegov zamenik Ajman al-Zavahiri i drugi, svesno koriste medije, uključujući internet, kao sredstvo regrutovanja.»

Čertof i članovi odbora su primetili da ideologiju nasilnog ekstremizma ne treba izjednačavati sa celim islamom.

«Znamo da ogromna većina muslimana u ovoj zemlji, kao i ogromna većina Jevreja i hrišćana, nije nasilna, da ne prihvata ekstremnu ideologiju i da je uključena u institucije američkog društva. Stoga moramo da vodimo računa da nikada ne povezujemo i ne izjednačavamo takvu ideologiju i bilo koju religiju.»

Sekretar Čertof je napomenuo da njegova agencija održava redovne sastanke sa predstavnicima muslimanske zajednice širom zemlje kako bi podstakla njihovo angažovanje u društvu i razmotrila pitanja od zajedničkog interesa. Predsednica odbora, Kler Mekeskil, demokrata iz Misurija, rekla je da bi SAD na sličan način trebalo da povedu dijalog sa muslimanima u inostranstvu. Ona je pri tom izrazila bojazan da bi Amerika, kako je rekla, mogla da «deportuje demokratiju» suviše strogim zahtevima prema onima koji žele da je posete.

«Mladi ljudi koji dolaze ovde na studije, vraćaju se u svoje zemlje i često kasnije dolaze na visoke položaje u vladi, ili na istaknute funkcije u zdravstvu, inženjerstvu itd. Oni nose sa sobom utiske o ovom divnom eksperimentu, koji nazivamo demokratijom u Americi.

Sekretar Čertof se složio sa tim upozorenjem, rekavši da je vlada usvojila izvesne promene u viznom režimu. On je ipak primetio da i mala manjina može da nanese veliku štetu i objasnio da je to razlog što je proces izdavanja viza duži za sve posetioce Amerike.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG