Linkovi

Promene u palestinskoj vlasti nisu promenile stav Vašingtona


Palestinci su formirali vladu nacionalnog jedinstva u koju su ušli ekstremistički pokret Hamas i umereni Fatah, u nadi da će SAD i zapadni saveznici obnoviti finansijsku podršku toj vladi. Međutim, promene nisu u potpunosti zadovoljile uslove koje je Bela kuća postavila za nastavak pomoći. Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli kaže da Palestinci moraju da prihvate principe međunarodnog “Bliskoistočnog kvarteta” – na kojimaće, kako je rekao, biti utemeljen mir na Bliskom istoku. Govoreći za CNN, Hedli je naglasio da Palestinci moraju odbaciti nasilje i priznati Izrael. Pomoć prethodnoj vladi koju je formirao Hamas, bila je uskraćena zato što je odbijala da prihvati te uslove.

"Nisu prihvatili te principe i nismo sa njima sarađivali. Nećemo ni sa ovom palestinskom vladom sarađivati, dok ne prihvati te principe."

Hedli je rekao i da će Bušova administracija pažljivo pratiti rad palestinske vlade, ističući da Vašington nije zadovoljan komentarima premijera Hanijeha o pravu na pružanje otpora.

"Pratićemo i reči i dela nove vlade. Zabrinjava nas pomalo što je premijer Hanijeh u svom programu govorio o pravu na pružanje otpora. To ne zvuči isto kao kada kažete – ‘odustajemo od nasilja i terora’”.

Izrael je već nagovestio da će bojkotovati novu paletsinsku vladu, ali da će zadržati kontakte sa umerenim predsednikom Mahmudom Abasom. SAD su objavile da će komunicirati sa Abasom i umerenim funkcionerima koji nisu povezani sa Hamasom, organizacijom koju Vašington odavno smatra terorističkom.

XS
SM
MD
LG