Linkovi

Debata o ratu u Iraku se zaoštrava pred četvrtu godišnjicu invazije


Dok se približava četvrta godišnjica početka rata u Iraku, u Vašingtonu se sve više zaoštrava debata o budućnosti vojnih operacija u Iraku. Medju kritičarima politike Bušove administracije prema Iraku je i demokratski senator Džon Keri, kandidat svoje stranke na izborima 2004. On kritikuje Belu kuću zbog slanja dodatnih američkih trupa u Irak i veruje da se na tekuće nasilje u Iraku ne može odgovoriti vojnim metodama.

”Veoma se razgnevim. Čuo sam za četvoricu vojnika ubijenih danas i, kao neko ko se seća odlazaka u patrolu, sebe upitao šta to činimo? Šta ova deca rade, pronalazeći eksplozivne naprave na tako užasan način?

Četvorica američkih vojnika su poginula juče u eksploziji bombe u Bagdadu. U nastojanju da obuzda nasilje, Bela kuća je u januaru saopštila da šalje još 21 i po hiljadu vojnika u Irak. Nedavno je administracija najavila slanje još 4.700 vojnika. Politiku administracije branio je savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli. On je govoreći u programu TV ABC priznao da neki Iračani žele da se prisustva američkih vojnika u svojoj zemlji okonča:

”Medjutim, moramo najpre doći u poziciju da Iračani budu u stanju da uspešno preuzmu odgovornost za bezbednost u zemlji. Jer, ako se prevremeno povučemo, imaćemo situaciju u kojoj će Irak, ako iračke snage ne mogu da kontrolišu situaciju kao što je sada slučaj, biti bezbedno sklonište za teroriste, koji će destabilizovati susedne zemlje i napasti nas.“

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts se pojavio u programu mreže CBS, apelujući na kritičare rata da sačekaju i vide da li je najnovije povećanje trupa efikasno.

”Komandant koalicionih snaga u Iraku, general Petreus je rekao da verovatno pre leta nećemo znati da li je ova ideja uspešna ili ne. Rekao bih da Iračani izlaze u susret obećanjima koja su nam dali.“

Međutim, demokrate i dalje ne veruju u način na koji Bušova administracija vodi rat u Iraku. Demokratski kongresmen i istaknuti kritičar rata u Iraku, Džon Murta, gostovao je u programu CNN-a:

“Svaki put kad oni kažu da je zabeležen napredak, ispostavi se da ga nema i onda moraju da povlače reč.“

Murta dodaje da veruje da nešto dramatično mora da se učini kako bi se poboljšala situacija u Iraku. Murta je medju predlagačima zakona koji je podnet u Predstavničkom domu, a koji predvidja da se do septembra 2008. američke trupe povuku iz Iraka.

U medjuvremenu, hiljade ljudi su u subotu demonstrirale u Vašingtonu protiv rata u Iraku. Bilo je i demonstranata koji su podržavali rat. Ti protesti će se, po svemu sudeći, nastaviti i u Sjedinjenim Državama i drugde u svetu, uoči sutrašnje četvrte godišnjice početka invazije.

XS
SM
MD
LG