Linkovi

Generalni sekretar UN palestinsku koaliciju nazvao «razočaravajućom»


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pohvalio je pet godina stari mirovni predlog Saudijske Arabije i nazvao ga "osloncem" u potrazi za mirom na Bliskom istoku. Saudijski plan biće razmatran kasnije ovog meseca na samitu arapskih zemalja u Rijadu. Ban je o tom planu govorio u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, dok se priprema za prvi odlazak na Bliski istok u funkciji prvog čoveka Svetske organizacije.

Ban je za Glas Amerike izjavio da je generalno ohrabren nedavnim razvojem događaja na Bliskom istoku. Posebno je istakao dogovor iz Meke koji je doveo do formiranja palestinske vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, istovremeno, generalni sekretar je rekao da je razočaran vestima da palestinska koalicija nije podržala tri osnovna mirovna principa, koja je postavio takozvani Bliskoistočni kvartet.

Jedno od ključnih mesta koje će Ban posetiti tokom svoje desetodnevne turneje biće Rijad, gde će se ponovo razmatrati mirovni predlog Saudijske Arabije iz 2002. Prema tom predlogu, Izraelu se nudi puno priznavanje od strane arapskih država, u zamenu za povratak na granice pre 1967. godine, uspostavljanje nezavisne palestinske države, sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, i povratak palestinskih izbeglica u oblast koju su izgubili u ratu 1967. godine.

Plan je u to vreme naširoko kritikovan i to ne samo zato što je Izrael imao zamerke. Međutim, i izraelski i američki zvaničnici nedavno su primetili da taj plan sadrži neke pozitivne elemente. Generalni sekretar Ban Ki-Mun kaže da saudijski predlog ima potencijal da pokrene mirovni proces koji već dugo stoji u mestu.

"Mislim da je arapska mirovna inicijativa iz 2002, jedan od stubova, koji će pogurati mirovni proces na Bliskom istoku. Ohrabrujuće je da i Amerikanci i Izraelci sada pokušavaju da se vrate ovom predlogu. Znam da kod Izarelaca i dalje postoji rezervisanost, ali niko ne može uvek da bude potpuno zadovoljan sa jednim ili dva sporazuma. Mi moramo da nadograđujemo te dobre principe".

Kao generalni sekretar UN-a, Ban je lider jednog od članova kvarteta, u kome se takođe nalaze SAD, Rusija i Evropska Unija. Njegova poseta regionu poklapa se sa sličnim putovanjem američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, i gospodin Ban je izrazio nadu da će se njih dvoje sastati kada budu u Izraelu. Jedna od tema njihovih razgovora trebalo bi da bude i arapski mirovni predlog.

Ban je doduše, takođe rekao da su njegova očekivanja povodom saudijskog predloga donekle splasla, kada je nova palestinska koalicija odbila da prihvati međunarodne principe bliskoistočnog kvarteta, koji uključuju priznavanje prava Izraela na postojanje.

"Prve vesti koji dobijamo od ove vlade nacionalnog jedinstva pomalo su razočaravajuće. Oni nisu jasno saopštili da će poštovati tri osnovna principa. Ja pozivam vladu nacionalnog jedinstva da ostane dosledna i poštuje principe kvarteta. Važno je da strane o kojima se radi poštuju pravo na postojanje, u ovom slučaju Izraela, i da se uključe u dijalog, bez pribegavanja nasilju".

Pored Saudijske Arabije, generalni sekretar UN-a posetiće Jordan, Egipat, Izrael, Liban i palestinske teritorije. Primetno je da se neće zaustaviti ni u Siriji i u Iraku, dve zemlje koje su takođe veliki faktori u ovom procesu. Prvi čovek Svetske organizacije takođe se nada da će u aprilu uspeti da organizuje sastanak celokupnog Bliskoistočnog kvarteta.

XS
SM
MD
LG