Linkovi

Buš: Dodatne trupe da pomognu pomirenju Iračana


Predsednik Buš se danas sastao u Beloj kući sa iračkim potpredsednikom Adil Abd al-Mahdijem. Posle susreta, Buš se zahvalio iračkom lideru na poseti i rekao da je cilj njegove odluke o upućivanju dodatnih američkih snaga u Irak da se Iračanima pruži prilika da rade na izmirenju. Buš je pohvalio hrabrost potpredsednika Adil Abd al-Mahdija kada je izbegao nedavni pokušaj atentata. Posle njihovih razgovora, predsednik je rekao da je slanje više od 20 hiljada dodatnih američkih vojnika namenjeno kao pomoć iračkom političkom pomirenju.

»Glavni razlog zbog kojeg sam pojačao naše snage u Iraku je da bi dao liderima, kao što ste vi, mogućnost da završe težak posao pomirenja. Veoma cenim napredak koji ste postigli. Znam da je to težak posao».

Potpredsednik al-Mahdi zahvalio se predsedniku Bušu na podršci koju je pružio iračkoj vladi i izjavio da bezbednosni plan za Bagdad ostvaruje napredak.

«Nismo završili, ali postižemo bolje rezultate nego što se očekivalo sa tim planom. To neće rešiti ceo problem, ali će proces pomirenja pomeriti našu političku agendu napred».

Američki vojni zvaničnici naveli su da su najnoviji napori za zaustavljanje sektaškog nasilja u Bagdadu smanjili broj ubistava, kidnapovanja i bombaških napada. Ali, oni upozoravaju da će proći još mnogo meseci pre nego što će operacija moći da se nazove uspešnom.

Ankete televizijske mreže Si En En pokazale su da se blizu 60 odsto Amerikanaca protivi planu predsednika Buša da pošalje dodatne snage u Irak, dok nešto preko 60 odsto veruje da Sjedinjene Države ne pobedjuju u ratu.

Opozicione demokrate, koje kontrolišu Kongres, zalažu se za odredjivanje rokova za povlačenje američkih snaga iz Iraka ali je predsednik Buš izjavio da će staviti veto na bilo koji zakon koji ograničava njegovu mogućnost da vodi rat.

Pentagon: Poslednja 3 meseca najgora od početka invazije

Američki Sekretarijat za odbranu je u međuvremenu saopštio da su poslednja tri meseca 2006, bila obeležena najvećim nasiljem u Iraku od početka invazije 2003.

U tromesečnom izveštaju Pentagona se navodi da je tokom tri završna meseca prošle godine, bilo oko 900 napada nedeljno i dodaje da su većina žrtava bili irački civili, bez obzira što su meta većine napada bile koalicione snage.

U izveštaju se takođe ukazuje da se nasilje najviše nastavlja u Bagdadu i tri okolne pokrajine – Dijali, Anbaru i Salah al-Dinu. U intervjuu televizijskom kanalu Pentagona, sekretar za odbranu Robert Gejts je izjavio da mu je glavni prioritet stavljanje bezbednosne situacije u Iraku pod kontrolu.

Nasilja je bilo i danas. Iračka policija je saopštila da je u eksploziji automobila bombe u centru Bagdada poginulo 8 ljudi i ranjeno 25, a da su među žrtvama i pripadnici iračkih bezbednosnih snaga.

Bombaš samoubica je izvršio napad u blizini vojnog kontrolnog punkta u jednom šiitskom delu prestonice. Takođe danas, u eksploziji automobila bombe u Iskandariji, južno od Bagdada, poginule su najmanje 4 osobe, a 24 je ranjeno.

Bomba je eksplodirala u trenutku prolaska autobusa koji je prevozio službenike jedne državne kompanije. Američka vojska je saopštila da su pripadnici koalicionih snaga slučajno ubili jednog iračkog vojnika u akciji u Mosulu na severu zemlje.

Vojska kaže da je na koalicione kopnene snage i helikopter otvorena vatra i da su vojnici uzvratili i ubili jednu osobu koja je kasnije identifikovana kao vojnik iračke Armije.

Finansiranje vojnih operacija uslovno odobreno

Uticajni odbor predstavničkog doma Kongresa za vladine izdatke odobrio je iznos od 124 milijarde dolara za finansiranje vojnih operacija uz uslov da se američke snage povuku iz Iraka do septembra 2008.

Odbor je odobrio taj predlog sa 36 prema 28 glasova. Bela kuća je zapretila da će predsednik Buš uložiti veto na svaku meru koja bi sadržala krajnji rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Senat je, u medjuvremenu, juče odlučio da povede debatu o rezoluciji demokrata kojom se mart 2008. predvidja kao krajnji rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Republikanci u Senatu su najavili da će podneti predlog sopstvene rezolucije koja bi sadržala odredjene standarde, ali ne i precizan rok za povlačenje trupa iz Iraka

XS
SM
MD
LG