Linkovi

Irak i dalje dominira debatom za predsedničke izbore


Rat u Iraku i dalje dominira ranom fazom predsedničke kampanje za izbore 2008. Razlike u gledištu oko Iraka medju predsedničkim pretendentima dve vodeće političke stranke bile su primetne na forumu za kandidate u organizaciji Medjunarodnog udruženja vatrogasaca u Vašingtonu. Govornici iz redova Demokratske stranke generalno su se fokusirali na to kako Sjedinjene Države mogu da povuku svoje trupe iz Iraka tokom narednih godinu do dve. Evo šta je rekao demokratski kandidat Barak Obama iz Ilinoja:

”Ne bi trebalo da šaljemo dodatne trupe u Irak. Trebalo bi da ih vraćamo kući. Vreme je da se pronadje način za okončanje ovog rata. Moj plan je da počnemo sa povlačenjem iz Iraka 1. maja ove godine sa ciljem da povučemo sve borbene snage iz te zemlje do marta 2008. godine.“

Obama pruža veliki izazov favoritu medju demokratskim kandidatima, senatorki iz Njujorka, Hilari Rodam Klinton. Ona je vatrogascima rekla da je vreme da se iračka vojska konsoliduje i preuzme najveći deo sukoba na sebe:

”Ne možemo za njih da završimo ovaj rat. Ako ne preuzmu odgovornost, ne bi trebalo da izgubimo više nijedan američki život. Trebalo bi da okončamo ovu eskalaciju sada.“

Republikanski pretendenti, koji su se obratili vatrogascima, daleko su više podržavali predsednika Buša i nedavno povećanje broja američkih trupa u Iraku. Senator iz Arizone, Džon MekKejn, upozorio je na moguće posledice brzog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

”Prilično je kasno, ali moramo da pokušamo. Moramo. Ako ne uspemo u Iraku, šteta naneta našim interesima i posledice sa kojima ćemo se suočiti biće tako ozbiljni da bismo mogli da budemo uvučeni u širi i užasniji rat.“

MekKejn je rekao da je oprezan, ali ohrabren uticajem povećanja trupa u Bagdadu, zahvaljujući čemu je, kako je rekao, zabeležen izvestan uspeh u smanjenju sektaškog nasilja. Slično gledište izneo je još jedan republikanski kandidat, kongresmen iz Kalifornije, Dankan Hanter, koji je nedavno posetio Irak:

”Uspećemo u Iraku ako nastavimo da podržavamo iračku armiju i mislim da će se vlada koja je trenutno na vlasti održati“

Svi govornici su odali poštu vojnim veteranima koji su služili u Iraku i obećali da će, ukoliko budu izabrani, obezbediti bolju zdravstvenu negu za vojnike koji se vraćaju sa ratišta. Oko hiljadu pripadnika sindikata vatrogasaca trenutno je u Iraku i Avganistanu, a lideri sindikata kao i njegovi članovi, izrazili su gnev zbog nedavnog otkrića da se veteranima u medicinskom vojnom centru Volter Rid u Vašingtonu pruža veoma loša nega.

XS
SM
MD
LG