Linkovi

Ban Ki Mun: Što pre odrediti konačan status Kosova i naći održivo rešenje


Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, ocenio je, u izveštaju Savetu bezbednosti UN, da je neophodno što skorije okončati proces utvrdjivanja finalnog statusa Kosova i naći
održivo rešenje.

"Posle osam godina privremene administracije UN, Kosovu i njegovom narodu je potrebna jasna budućnost", navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u periodu od novembra do sredine februara.

Ban Ki Mun navodi da je ključno naći "održivo rešenje" za budućnost Kosova "koje će biti stabilno i u kome će sve zajednice koegzistirati u miru".

Specijalni izaslanik generalnog sekretara za status Kosova Marti Ahtisari trebalo bi da do kraja meseca Ban Ki Munu pošalje svoj predlog rešenja statusa Kosova u kome će status ove srpske pokrajine, kako je ranije najavljivano, biti precizno utvrdjen.

Savet bezbednosti UN doneće konačnu odluku o budućnosti statusa i ona se očekuje u aprilu ili maju, za vreme britanskog i američkog predsedavanja SB UN. Rusija se protivi nametanju rešenja ukoliko rezolucija UN ne bude poštovala volju Beograda.

Na pregovorima Beograda i Prištine o Ahtisarijevom planu u Beču nije postignut dogovor. Beograd je ostao pri ponudi široke autonomije, dok Priština zahteva nezavisnost.

Generalni sekretar UN, koji je Savetu bezbednosti juče podneo izveštaj, pozvao je sve strane da se uzdrže od nasilja.

On je upozorio da upotreba nasilja za postizanje političkih ciljeva neće biti tolerisana i pozdravio je rad kosovskih institucija na primeni standarda.

U izveštaju se navodi i da će osoblje UN nastaviti da radi na prebacivanju ovlašćenja na kosovske institucije i stvaranju "prijemčivog okruženja za budući status Kosova" kroz zajednički rad sa lokalnim liderima.

Ban Ki Mun je naveo i da kosovski Srbi, kao i do sada, ne učestvuju u radu političkih institucija, dok su kosovske institucije, sa promenjivim uspehom, pokazale značajnu posvećenost implementaciji standarda.

Kada je reč o ekonomiji, u izveštaju se navodi da se radi na unapredjenju energetskog i telekomunikacionog sektora i dodaje da je UNMIK u decembru, u ime Kosova, potpisao sporazum o slobodnoj trgovini u zoni centralne evrope.

Šef UNMIK-a Joakim Riker trebalo bi u ponedeljak, 19. marta, da Savetu bezbednosti podnese svoj izveštaj o radu UNMIK-a.

XS
SM
MD
LG