Linkovi

Ni današnji sastanak delegacija DSS i DS nije približio stavove stranaka


Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Jočić izjavio je da su pregovarači bliži formiranju vlade nego novim izborima, ali da je pregovarački proces takav da ne može odmah da dovede do rezultata. A potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je na konferenciji za novinare da t stranka traži da partije koje učestvuju u pregovorima o formiranju vlade raskinu koalicije na lokalnom nivou sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskom radikalnom strankom.

I dok traju pregovori o novoj Vladi, novinarska udruženja reaguju na neke od najznačajnijih tema u srpskom društvu. Tako je povodom specijalnog dodatka o Srebrenici koji je objavio list Glas javnosti reagovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije energično se protiveći ideji uredništva tog lista da posle samo sedam dana od presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po ko zna koji put u Srbiji relativizuje i negira učinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Tim povodom generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Veljko Samolov kaže da je sada na državnim organima, pre svega tužilaštvu i sudovima, da pokrenu procese protiv onih koji negiraju genocid i da pomognu društvu da izađe iz stalne priče o zaverama svih protiv nas jer to je jedini način da srpsko društvo najzad počne da živi drugačije.

Oglasilo se i Udruženje novinara Srbije koje je izrazilo zadovoljstvo što je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari prihvatio predloge srpske medijske zajednice na Kosovu i time ispunio deo zahteva značajnih za očuvanje jezika srpskog naroda na Kosovu. Na osnovu tih izmena srpska medijska zajednica na Kosovu imaće pravo na stvaranje i upotrebu sopstvenih medija uključujući pružanje informacija na svom jeziku i preko dnevnih listova i kablovskih servisa i korišćenjem rezervisanog broja frekvencija za elektronske medije u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.


XS
SM
MD
LG