Linkovi

Starbaks promenio način na koji Amerikanci konzumiraju kafu


Kompanija «Starbaks» je od jednog kafića u Sijetlu otvorenog pre 33 godine izrasla u najveći lanac u Americi, sa više od pet hiljada kafića širom zemlje. Svojim kvalitetnom kafom, desetinama mogućih kombinacija, i lepo uredjenim enterijerom, Starbaks je promenio način na koji Amerikanci konzumiraju kafu, i pretvorio napitak koji se pije «s nogu» u pravi ritual pa čak i svojevrsni «modni detalj». Sada neki restorani brze hrane nastoje da pariraju Starbaksu.

Kada je reč o kafi, Amerikanci žele više od obične šolje kafe...

Njihova nova «kafa latte» jeste italijanska, a kompanija Dunkin Donuts uvodi niz novih, «elegantnijih» vrsta kafe, i pri tome nije jedina. Mekdonalds je nedavno uveo «latte» sa različitim ukusima u nekim od svojih restorana. Ali da li će to privući kafe-snobove?

Na pitanje da li bi išla na kafu u restoran brze hrane, ova devojka kaže – «samo ako nema Starbaks u blizini».

«Da li biste išli u Mekdonalds?» «Na kafu? Ne!»

Medjutim, prema novom istraživanju tržišta, ukus Mekdonaldsove kafe je dobio bolje ocene od Starbaksove! Prošle nedelje je Hauard Šulc, osnivač i predsednik Starbaksa, u jednom internom memorandumu izrazio zabrinutost da je njegova kompanija svojim rastom izgubila šarm malog, toplog kafića.

«Ne verujem da Starbaks ima razloga za zabrinutost. Kada neko hoće da se časti kafom, neće otići u McDonalds ili Dunking Donats, ta mesta nemaju isti ukupni ugodjaj.»

Šta dakle stoji iza najnovijih pokušaja da se ostvari profit na tržištu kafe? Kafa u zrnu, vrsta robe kojom se najviše trguje na svetskom tržištu, trenutno se prodaje po ceni od 1,20 dolara po funti, što je skok od 89% od 2001. Starbaks bi prema tome trebalo da ostvaruje veliki profit. Medjutim, održavanje komplikovane opreme i luksuznog imidža i plaćanje zaposlenih – košta. Na svakoj kafi «latte» od 4 dolara koju proda, Starbaks zaradi manje od 50 centi.

«Kada udjete u Starbaks, služi vas profesionalac - «barista», enterijer je lepo dizajniran, kada udjete u Medonalds tu su plastični pultovi, jarka fluorescentna svetla. Medonalds verovatno može da zaradi više po šolji kafe prodajući je za dolar, nego Starbaks po ceni od 4$.»

Mekdonalds veruje da će njegove kafe «late», po ceni izmedju 2 i 3 dolara, privući mušterije da ne dolaze samo na pomfrit, već i veliku šolju «mokaćina» sa šlagom i obranim mlekom.

XS
SM
MD
LG