Linkovi

Dva hrvatska i jedan crnogorski državljanin oslobodjeni u Nigeriji


Pomorac Milan Smolović iz Kotora i dvojica njegovih hrvatskih kolega oslobođeni su nakon okončanja pregovora sa otmičarima, koje je vodila Vlada Nigerije, saopštilo crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova, potvđujući tako informaciju agencije Rojters

Najprije se jutros oglasilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija koje je potvrdilo agencijske informacije da su oslobođena dvojica Hrvata i Crnogorac koje je sredinom februara otel oružana grupa u Nigeriji.

Hrvatski državljani Renato Garma i Mate Luša, i državljanin Crne Gore Milan Smolović, radnici pomorske kompanije „HydroDive“, oteti su 19. februara u jednom kafiću nedaleko od nigerijske luke Port Harkort, i za njih je zatražena visoka otkupnina.

Rojters je ranije danas prenio izjavu čelnika lokalne zajednice u Ogbakiriju da su nigerijski vojnici upali na to područje i uhapsili nekoliko ljudi, kao i da je bilo ranjenih.

Potom se oglasilo i crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova koje je saopštilo da je pomorac Milan Smolović oslobođen nakon okončanja pregovora sa otmičarima, koje je vodila Vlada Nigerije i da se očekuje njegov dolazak u Crnu Goru.

Saopšteno je da je Ministarstvo od dana otmice, posredstvom Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, hrvatskog i srpskog ministarstva, kao i u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Nigerije, bilo u kontaktu sa nadležnim organima koji su vodili pregovore.

Ministarstvo je zahvalilo na profesionalnoj i prijateljskoj saradnji hrvatskoj ambasadi i Generalnom konzulu u Crnoj Gori, kao i ministarstvima spoljnih poslova Srbije i Hrvatske.

Smolovićeva supruga izjavila je da se sa njim čula odmah po oslobađanju, ali da ništa ne zna o detaljima akcije.

XS
SM
MD
LG