Linkovi

Zvanični Beograd i dalje tvrdi da će odbiti plan Martija Ahtisarija


I pored sugestija nezavisnih posmatrača da građanima Srbije treba reći istinu o budućem statusu Kosova, zvaničnici vlasti i dalje tvrde da će UN odbiti plan svog specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija.

Član pregovaračkog tima Beograda Slobodan Samardžić izjavio je da Ahtisarijev plan nije rezultat pregovora i dodao da taj dokument krši osnovna načela Ujedinjenih nacija pa ga Savet bezbednosti zbog toga neće uzeti u razmatranje. Ima dovoljno zemalja koje će se suprotstaviti pedlogu Martija Ahtisarija ali će se o tom dokumentu voditi rasprava, kaže Samardžić.

I savetnik odlazećeg premijera Vladeta Janković tvrdi da je netačno misliti kako je završetak bečkih pregovora kraj čitavog procesa i izražava sumnju da je moguće da se u Savetu bezbednosti dođe do teksta nove rezolucije kojom bi bila zamenjena postojeća 1244. Janković smatra da se sada Beogradu otvara širok prostor za diplomatsko delovanje i lobiranje kako bi Kosovo ostalo deo Srbije.

Međutim, analitičar projekta za etničke odnose Nenad Đurđević ocenjuje da je loše oslanjanje Beograda samo na Rusiju za koju se veruje da će bezrezervno podržati njegove stavove u Savetu bezbednosti.

A predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je delegacija Beograda na pregovorima u Beču bila da izbegne odgovornost za ono što se dešavalo i što će se tek desiti i zatražio momentalnu promenu politike koju država vodi u rešavanju kosovskog problema.

XS
SM
MD
LG