Linkovi

Buš: Držim se principa tihe diplomatije prema Južnoj Americi


Predsednik Buš je došao u Urugvaj da razgovara o trgovini. Ali na konferenciji za novinare sa predsednikom Tabareom Vaskezom, pitali su ga o Ugu Čavezu. Venecuelanski predsednik je predvodio jučerašnji antiamerički miting u Buenos Ajresu, s druge strane široke reke koja razdvaja Urugvaj i Argentinu.

Ugo Čavez je rekao da je predsednik Buš «politički mrtav» i optužio američkog lidera da se plaši da mu pomene i ime. Na molbu da prokomentariše Čavezove reči, predsednik Buš je objasnio da neće da se adgovara sa plahovitim venecuelanskim liderom, jer više voli drugačiji pristup.

«Rekao bih da je naša diplomatija tiha i efikasna – da je to diplomatija usredsređena na pomaganje ljudima.»

Tokom jednonedeljne turneje po južnoameričkim državama, predsednik Buš nastoji da promoviše programe kojima se demokratskim vladama pomaže da obezbede potrebne usluge siromašnima i hendikepiranima. Ali ovde u Urugvaju, jednoj od najnaprednijih država Južne Amerike, predsednik nije fokusiran na pomoć, nego na trgovinu. Urugvaj, mala zemlja između gigantskih Brazila i Argentine, ima ekonomiju koja raste i izuzetno dobar sistem socijalnih usluga, kao što je zdravstvena nega. Želja Urugvaja je da pojača trgovinske veze sa Sjedinjenim Državama i proširi tržište za svoju govedinu i proizvode prerađivačke industrije, pored ostalog. Predsednik Vaskez je rekao da je to bilo na vrhu dnevnog reda njihovog razgovora u predsedničkoj palati u nacionalnom parku u okolini Montevidea. Predsednik je novinarima rekao da će se trgovinski razgovori nastaviti.

«Napravili smo redosled, počev sa ovim sastankom, prema kojem će naši ministri razgovarati i postizati napredak u pogledu bilateralnih odnosa.»

Govoreći u zemlji u kojoj je počeo prvi krug globalnih razgovora – takozvana Urugvajska runda – predsednik Buš je istakao da je i dalje optimista u pogledu sklapanja globalnog trgovinskog sporazuma, ponovivši ponudu da smanji američke trgovinske subvencije, ako to učine i druge zemlje.

«Sjedinjene Države su u potpunosti spremne da smanje subvencije u zemljoradnji, kao što sam već rekao predsedniku Vaskezu. Jedino što hoćemo je da obezbedimo da i naši proizvodi imaju pristup na tržište.»

Tokom razgovora u Urugvaju, pokrenuto je i pitanje imigracije. Očekuje se da će upravo to pitanje dominirati razgovorima narednih dana u Gvatemali i Meksiku.

XS
SM
MD
LG