Linkovi

Američki proizvođači traže reformu sistema kontrole izvoza


Iako tehnologija nastavlja da se razvija brzim tempom, regulatorni proces američkog izvoza novih tehnologija zaostaje. Vilijam Primoš, iz Nacionalnog udruženja proizvođača, kaže da je u proseku potrebno dva meseca za dobijanje izvozne dozvole za tehnologije koje imaju i vojnu i civilnu primenu.

«To je proteklih godina još akutnije, zbog povećanja broja prijava za licencu za tehnologije i vojne proizvode sa dvojnom upotrebom, ali i zbog povećane konkurentnosti na globalnom tržištu», objašnjava Primoš.

Koalicija za bezbednost i konkurentnost ukazuje da je prošlogodišnje sistemsko zakašnjenje dovelo do nagomilavanja deset hiljada slučajeva, što potvrđuje i Mark Esper, iz Udruženja vazduhoplovnih industrija.

«Moramo da budemo u stanju da sve ovo radimo mnogo brže i bolje. Ako to ne učinimo, dugoročno ćemo izgubiti korak u pogledu tehnološke konkurentnosti», kaže Esper.

Koalicija traži od predsednika Buša i Kongresa da reformišu kontrolu izvoza i otvore američkim kompanijama nove poslovne mogućnosti. Storm Strit, zadužen za odnose s vladom u Savezu elektronskih industrija, kaže da ta organizacija takođe predlaže povećanje broja službenika koji izdaju licence, da bi se obradilo očekivanih 65 hiljada prijava godišnje.

«Tražimo seriju izmena, pre svega procesnih izmena koje se odnose na ceo postupak, koje bi ceo sistem kontrole izvoza učinile transparentijim i efikasnijim i ceo ulazak u proces izvesnijim», kaže Strit.

Koalicija tehnoloških i proizvođačkih udruženja kaže da će njene preporuke doprineti modernizaciji zakonskog postupka da bi se povećala konkuretnost Sjedinjenih Država bez ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Jedan zvaničnik Sekretarijata za trgovinu zadužen za izvoz, već se pohvalno izrazio o predlozima koalicije.

XS
SM
MD
LG