Linkovi

Oli Ren: Sporazum o stabilizaciji sa Crnom Gorom možda već ovog meseca


Evropska komisija bi "vrlo uskoro" mogla da parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije s Crnom Gorom, izjavio je danas evropski komesar Oli Ren, nagovestivši da se to može dogoditi kad on 15. marta poseti Podgoricu.

Ren je, posle razgovora s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem, ukazao da je nužno da Crna Gora što pre usvoji ustav.

Evropski komesar je rekao da je potrebno da vlada u Podgorici prevashodno ojača kapacitet državne uprave, pospeši reformu pravosudja i ojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ren je dodao da "neće odložiti put u Podgoricu i ako se desi da taj sporazum ne bude spreman za parafiranje".

"Siguran sam da vrlo brzo možemo parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Crna Gora). A sad se još bavimo nekim pitanjima i o tome su u toku konsultacije unutar članica EU", rekao je Ren na konferenciji za novinare.

Evropski komesar je rekao da su u decembru okončani tehnički pregovori s Podgoricom i da "uskoro očekuje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

"Brzina napredovanja Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji zavisiće od sprovodjenja reformi u delu", rekao je Ren.

On je rekao da je za Crnu Goru sada "najpreče usvajanje ustava u skladu s evorpskim standardima", naglasivši da "ustav mora biti usvojen uz najširi mogući politički konsenzus u zemlji".

"Želim da ohrabrim Crnu Goru da nastavi brzu izgradnju držzavnih insitutucija i jačenje kapaciteta državne uprave. Očekujemo napredak u reformi pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", naveo je Ren.

Upitan da li Crna Gora može dobiti status kandidata za članstvo u EU pre Srbije, evropski komesar je rekao da od uspeha i dostignuća svake zemlje ponaosob zavisi da li će i kada će dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Svako prema svojim zaslugama, a uspeh u sprovodjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je ključni i suštinski činilac koji pokazuje da li je ta zemlja postala sposobna da uspostavi održiv ugovorni odnos sa EU", rekao je Ren.

On je dodao da "tu ima mnogo uslova", a da je "jedan bitan za Crnu Goru da osnaži administrativni kapacitet, što je, kako je ocenio poseban izazov.

Šturanović je naglasio "punu posvećenost" države i Vlade Crne Gore naporima za integraciju zemlje u EU, što je, kako je naveo, i strateški cilj Podgorice.

Crnogorski premijer je dodao da je kvalitet i jasno vidjenje puta ka EU važnije nego sam datum ulaska u EU, što će uslediti kada se obavi posao kod kuće.

XS
SM
MD
LG