Linkovi

Valeri Plejm i Džozef Vilson i privatno tuže Libija


Protiv potpredsednika Dika Čejnija i bivšeg šefa njegovog kabineta, Luisa “Skutera” Libija, biće podignuta privatna tužba u gradjanskoj parnici u slučaju otkrivanja identiteta agenta CIA-e u vezi sa pravdanjem invazije SAD na Irak.

Luis Libi je juče proglašen krivim po četiri od pet tačaka optužnice koja ga tereti za laganje, krivokletstvo i ometanje pravnog postupka u istrazi o otkrivanju identiteta bivšeg tajnog operativca CIA-e, Valeri Plejm. Njen suprug, bivši ambasador Džozef Vilson, optužio je Bušovu administraciju da je manipulisala obaveštajnim podacima da bi opravdala invaziju na Irak koju su predvodile SAD.

Advokati Valeri Plejm I Vilsona podneće privatne tužbe u gradjanskoj parnici protiv potpredsednika Čejnija, Luisa Libija, glavnog političkog savetnika predsednika Buša, Karla Rova i bivšeg pomoćnika državnog sekretara, Ričarda Armitidža.

Plejm i njen suprug traže odštetu, čiji iznos nije poznat, za kršenje njihovih ustavnih prava pošto tvrde da su zvaničnici administracije navodno želeli da im se osvete zbog Vilsonove kritike rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG