Linkovi

Bisokopi uskoro sa repertoarom po narudžbi


Novi filmovi u Americi obično počinju da se prikazuju petkom, danom u nedelji kada najveći broj gledalaca odlazi u bisokope.

Ulaznice za velike hitove često se brzo rasprodaju, dok su sale sa manje popularnim repertoarom poluprazne. Tri velika filmska studija, Univerzal, Vorner i kompanija Didžital sinema implementejšn, razradjuju novi sistem za digitalno dostavljanje kopija, koji će omogućiti bioskopima sa više sala da menjaju repertoar na osnovu potražnje.

Proces bi se oslanjao na širokopojasne satelitske veze, kojima bi se filmske kopije dostavljale direktno u bisokope. Od nekoliko desetina hiljada bisokopa u Americi, trenutno samo oko 2200 prikazuje digitalizovane filmove, snimljene na prenosnom kompjuterskom hard disku, koji se ručno dopremaju u bioskope. Novi sistem omogućio bi do sada nevidjenu fleksibilnost urednicima programa.

Filmovi koji se iznenada pokažu privlačnim za publiku brže bi stizali do gledalaca, dok bi takozvani umetnički filmovi, sa relativno malom publikom, mogli da se prikazuju onoliko koliko traje interesovanje. Pored toga, slanje šifrovanih kopija preko interneta smanjilo bi mogućnost piraterije.

Stručnjaci očekuju da će prve probe novog sistema biti obavljene pre kraja ove godine. Treba imati na umu da digitalni bisokopski film nije isto što i televizija visoke rezolucije.

Digitalna filmska projekcija znatno je komplikovanija od televizijske, sa neuporedivo boljim odnosom kontrasta i znatno većim brojem nijansi boja.

XS
SM
MD
LG