Linkovi

Beograd dobio izmenjen predlog Martija Ahtisarija za budući status Kosova


Zvaničnom Beogradu dostavljen je izmenjeni predlog Martija Ahtisarija za budući status Kosova. Prema informacijama koje objavljuju pojedini mediji na osnovu izjava nezavisnih posmatrača, promene koje je Marti Ahtisari uneo u svoj predlog konačnog statusa Kosova nisu krucijalne, odnosno ne menjanju osnove principa dokumenta.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović ocenio je da je novi predlog još gori od prethodnog i da ne postoji nikakvo obrazloženje za otimanje teritorije Srbije.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da osnovna ideja - nezavisnost Kosova, nije promenjena u dokumentu Martija Ahtisarija i da nisu prihvaćeni svi oni amandmani Beograda kojima je srpska strana želela da spreči takav scenario. Međutim, naveo je Janjić, u predlogu je puno promena i amandmana koji su prihvaćeni u odnosu na prvobitni tekst i ne može se reći da je to isti tekst, ali on to jeste kad su u pitanju osnovni principi i glavna orijentacija.

O sadržaju novog dokumenta državni tim raspravljaće na sednici koju je za četvrtak zakazao odlazeći premijer Vojislav Koštunica. Portparol Vlade, Srđan Đurić rekao je da će na sastanku biti određen sastav delegacije koja će predstavljati Beograd na sastanku o statusu Kosova 10. marta u Beču. A član beogradskog pregovaračkog tima Dušan Bataković izjavio je da će predsednik Srbije Boris Tadić sigurno prisustvovati finalnoj rundi bečkih razgovora o statusu Kosova.

Tek posle sastanka državnog pregovaračkog tima na kome će se razmatrati izmenjeni predlog za status Kosova održaće se i sastanak na kome taj tim treba da upozna šefove poslaničkih grupa sa rezultatima prethodne runde bečkih pregovora.

XS
SM
MD
LG