Linkovi

Nova atrakcija na Floridi posvećena životu ispod površine mora


Jedna od najnovijih atrakcija na Floridi posvećena je životu ispod površine mora u okolini arhipelaga Florida Kiz, najjužnijeg dela te države i Sjedinjenih Država. Novi Eco-Discovery Centar u Ki Vestu rezultat je saradnje Američke uprave za istraživanje atmosfere i okeana, Službe nacionalnih parkova i vlade Floride. Džejms Konoton je savetnik predsednika Buša za kvalitet prirodne sredine.

«Privlačnost ovog centra je u tome što možete da zavirite ispod površine mora bez da udjete u vodu. Ali cilj je da se, kada zaista zaronite, odnosite prema prirodnom okruženju sa poštovanjem i da omogućite da i buduće generacije uživaju u njemu.»

Centar prikazuje veliku raznolikost habitata, kako podmorskih tako i kopnenih, na ostrvlju Florida Kiz i u njihovoj okolini. Ovaj ostrvski lanac se sastoji od oko hiljadu i po ostrva i grebena izmedju Atlantskog okeana i Meksičkog zaliva. Florida je poznata po svojim sunčanim plažama, svemirskom centru Kenedi i zabavnom kompleksu Disney World. Oni koji su angažovani u podizanju Eco-Discovery Centra nadaju se da će on takodje postati jedna od vodećih turističkih atrakcija te države. U Centru se nalazi i Akvarijus, podmorske laboratorije koja je postavljena 20 metara ispod površine mora. Naučnici mogu da provedu do dve nedelje na Akvarijusu proučavajući podmorski život. Posetioci ove laboratorije mogu da čuju snimke rada istraživača, da posmatraju podmorska bića kroz specijalne prozore kao i da učestvuju u interaktivnoj turi ovog habitata.

«Florida Kiz su važan prirodni resurs i to ne samo za ovu državu, već za celu Ameriku pa i svet. Ovo ostrvlje je takodje jedan od najpristupačnijih resursa od kojeg možemo da naučimo mnogo o vitalnosti svetskih mora i okeana i potrebi očuvanja životne sredine u njima. «

Putem podvodnih kamera posetioci mogu da posmatraju korale. Ostrvlje se inače sastoji od koralnih grebena. Puni mesec u avgustu je posebno dobra prilika za posmatranje aktivnosti korala.

Naučnici proučavaju životni ciklus i reproduktivni proces korala kako bi mogli da poboljšaju njihovu sposobnost da se prilagode i prežive. Svake godine kolonije korala odumiru delom i iz prirodnih uzroka, poput uragana i bolesti, i smatraju se jednim od najviše ugroženih eko-sistema naše planete. Medjutim, poput tropskih prašuma, korali takodje podržavaju egzistenciju mnogih drugih biljnih i životinjskih vrsta. Posetioci sada mogu izbliza da vide ovu i druge misterije podmorskog sveta u novom Eko-Discovery Centru u Ki Vestu na Floridi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG