Linkovi

Razgovori o sancijama Iranu od ponedeljka u sedištu UN na njujorškom Ist Riveru


Velike sile čiji su se predstavnici sastali u subotu, 3. marta, u Vašingtonu, nisu uspele da se dogovore o novim kaznenim merama protiv Irana, koji je odbio da se povinuje zahtevu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i prekine razvoj nuklearnog programa.

"Ostaje još nešto posla da se uradi oko nekoliko otvorenih pitanja, ali sve strane ostaju odlučne u nameri da druga rezolucija bude usvojena u skoroj budućnosti", navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta Kertisa Kupera, nakon sastanka pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke.

Administracija predsednika Buša, nakon izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju , značajno je pooštrila rečnik u odnosima sa Teheranom. Iran je, međutim, u više navrata odlučno odbacio optužbe, tvrdeći da je atomski program usmeren isključivo u civilne svrhe, odnosno zamenu termoelektrana nuklearnim centralama, kako bi se povećali prihodi od izvoza nafte.

Nove mere međunarodne zajednice, kako je to predložio Vašington, predviđaju zabranu putovanja iranskim zvaničnicima uključenim u nuklearni program, proširenje liste materijala i tehnologija koje u budućnosti neće biti dostupne Iranu, povećanje broja građana te države čija je imovina u inostranštvu zamrznuta. Vašington je, takođe, od država članica Evropske unije zatražio da bankama zabrane izdavanje kredita kompanijama koje posluju sa Iranom. Razgovori o sancijama Iranu će se od ponedeljka, 5. marta, voditi u sedištu UN na njujorškom Ist Riveru.

XS
SM
MD
LG