Linkovi

Sekretar za vojsku u ministarstvu odbrane SAD Frensis Harvi podneo ostavku


Sekretar američke Armije je podneo ostavku posle skandala u vezi sa zdravstvenom negom vojnika u Avganistanu i Iraku. Predsednik Buš zahteva da jedna dvostranačka komisija sprovede istraživanje pre kongresnog pretresa koji traže Demokrate.

Američki vojni zvaničnici kažu da je sekretar za odbranu Robert Gejts zatražio ostavku armijskog sekretara Fensisa Harvija, rekavši da je razočaran što pojedini zvaničnici Armije nisu ozbiljno shvatili lošu negu ranjenih vojnika. Harvijeva ostavka je zatražena posle smenjivanja generala koji je bio na čelu armijskog Medicinskog centra «Volter Rid», u kojem je istraga lista «Vašington post» otkrila da još neoporavljeni vojnici žive u oronuloj zgradi, punoj miševa, buđi i bubašvaba. Skandal je posebno neprijatan za predsednika Buša, koji redovno obilazi ranjene vojnike u centru «Volter Rid». Predsednik je iskoristio svoje redovno nedeljno obraćanje putem radija da najavi istragu dvostranačke komisije.

«Neki od naših vojnika u ‘Volter Ridu’ su iskusili birokratska otezanja i gore životne uslove od onih koje zaslužuju. To ne mogu da prihvatim i to je neprihvatljivo za našu zemlju i neće se nastaviti.»

Predsednik Buš je rekao da će narednih dana imenovati članove komisije i saopštiti rok za podnošenje izveštaja, dodavši da želi da komisija proceni tretman ranjenika od trenutka evakuacije sa bojišta, do trenutka kada se vrate u civilni život kao ratni veterani. Vrhovni komandant vidi da javnost sve lošije ocenjuje njegov rad zbog rata u Iraku. Ankete pokazuju da se većina Amerikanaca protivi predsednikovom planu da uputi još 20 hiljada vojnika u okviru nove strategije obezbeđivanja Bagdada. Većina opozicionih demokrata se takođe protivi tom planu, ali okleva da prekine finansiranje povećanja trupa, strepeći da bi to moglo da deluje nelojalno prema vojnicima koji služe u ratnim uslovima. Demokrate su odmah reagovale na skandal u «Volter Ridu». Kongresne demokrate su već zakazale pretres za iduću nedelju – i to u medicinskom centru sa nekim od vojnika koji se oporavljaju boreći se sa armijskom birokratijom. U redovnom nedeljnom odgovoru demokrata na predsednikovo obraćanje preko radija, senator iz Konektikata Džozef Liberman, koji je zapravo nezavisan, rekao je da vojnici sa povredama glave nedeljama nisu mogli da zakažu pregled kod lekara.

«Nema dovoljno osoblja sa odgovarajućim kvalifikacijama da leče i neguju teško ranjene vojnike. A sobe u kojima su živeli neki od vojnika, utvrđeno je da su pune buđi i miševa. Naša zemlja nema veću moralnu i patriotsku odgovornost od toga da obezbedi da ovi hrabri Amerikanci dobiju prvoklasnu negu – ne samo odmah po ranjavanju, nego do kraja života, preko Administracije za veterane».

Liberman je zaključio da je neprihvatljivo da mentalno oboleli aktivni vojnici i veterani ne dobijaju odgovarajuću negu.

XS
SM
MD
LG