Linkovi

Crna Gora privukla 505 miliona EUR stranih direktnih investicija


Crna Gora je prošle godine privukla 505 miliona EUR stranih direktnih investicija u biznis, 31 odsto više nego u prethodnoj, ali još nije riješila ključne probleme s kojima se investitori suočavaju, podaci su Agencije za promociju stranih investicija.

Direktor Agencije za promociju stranih investicija Petar Ivanović rekao je da se na osnovu analiza koje su napravljene tako što su kontaktirani investitori koji se spremaju da investiraju u Crnu Goru ili da investicije prošire, očekuje da će iznos u ovoj gdini biti 650 miliona EUR, možda čak i veći. ‘’Nema nikakvog razloga za brigu o kretanju investicija u ovoj godini’’. Ivanović je rekao da se više od polovine prošlogodišnjih investicija odnosi na grinfild investicije, odnosno na nove projekte, dok je kroz privatizacione stiglo 211 miliona, a prodajom vojne imovine pretvorene u biznis 42 miliona EUR.

Prema podacima Agencije, investitori u Crnu Goru dolaze iz 60 zemalja i među njima ne dominira nijedna, ali su najvrjednije investicije stigle iz Norveške, Rusije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Velike Britanije.

Prošlogodišnji iznos investicija u Crnu Goru po stanovniku je bio više od 800 EUR.

’’Postepeno se po tome približavamo drugom mjestu u Evropi i očekujem da ćemo naredne godine biti drugi, jer ćemo preskočiti granicu od hiljadu EUR stranih direktnih investicija po stanovniku’’, poručio je Ivanović.

Najviše investicija privukli su finansije i tržište kapitala, 33 odsto ukupnog prošlogodišnjeg iznosa, a slijede turizam sa 25 i industrija i građevinrstvo sa po deset odsto.

Problemi sa kojima se investitori najčešće suočavaju su rigidan Zakon o radu, ali sve više i procedura za dobijanje dozvola i licenci, kao i netransparentnost informacija o urbanističkim planovima.

XS
SM
MD
LG