Linkovi

Tom Kejsi: Sjedinjene Američke Države nisu pristale na popustljivu rezoluciju o Iranu


Američki zvaničnici saopštili su da je načinjen značajan progres u razgovorima izmedju glavnih sila oko nove rezolucije Saveta bezbednosti koja treba da kazni Iran zbog odbijanja da prestane da obogaćuje uranijum. Sporazum zemalja stalnih članica saveta o glavnim elementima rezolucije očekuje se u subotu.

Prva rezolucija o sankcijama, odobrena u decembru uvojena je posle više nedelja teških pregovora, ali zvaničnici državnog sekretarijata kažu da se već bliži postizanje sporazuma o osnovama sledeće rezolucije, koje će značajno učvrstiti sankcije protiv Teherana. Na konferenciji za novinare, zamenik portparola državnog sekretarijata Tom Kejsi izjavio je da su diplomate zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti – Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država – načinile progres o kaznenim merama tokom telefonskih konsultacija u četvrtak. Kejsi je rekao da se one nadaju da će završiti sporazum o «elementima» rezolucije u narednim telefonskim konsultacijama u subotu, omogućavajući diplomatama u UN da počnu rad na izradi nacrta rezolucije početkom naredne nedelje. Potparol nije želeo da govori o sadržaju nove mere, ali je insistirao na tome da Sjedinjene Države nisu pristale na popustljivu rezoluciju radi brzog postizanja sporazuma.

«Mislim da smo svakako želeli rezoluciju što je pre moguće, zato što mislim da je važno da medjunarodna zajednica pokaže da ozbiljno misli o nastavljanju stalnog diplomatskog pritiska na iranski režim zato što ne ispunjava svoje obaveze. A što se tiče suštine, mislim da će to biti čvrsta rezolucija».

Odbijanje Irana da zamrzne aktivnosti povezane sa obogaćivanjem uranijuma navelo je Savet bezbednosti da 23. decembra uvede sankcije čiji su cilj nuklerni programi Irana. Diplomate kažu da bi rezolucija koja će uslediti mogla da uključi zabranu putovanja istaknutim Irancima, veću kontrolu visokotehnološkog izvoza u Iran i proširenje zabrane trgovinskih kredita. Portparol Kejsi rekao je da glavne sile predlažu nove sankcije nevoljno i da je mnogo poželjniji kurs za Iran da prekine obogaćivanje i vrati se razgovorima o svom nuklearnom programu.

«Ono što smo se nadali da ćemo videti bilo je da iranska vlada odgovori na pozive medjunarodne zajednice da suspenduje svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma i pridruži se pregovorima. I iako nastavljamo sa novim nacrtom rezolucije, ponuda ostaje i dalje na stolu, od strane pet stalnih članica i Nemačke i svakako Iran ima mogućnost da to prihvati ukoliko želi da ispuni uslove».

Stalne članice Saveta Bezbednosti i Nemačka prošle godine ponudile su Iranu široki spektar olakšica u zamenu za odustajanje od elemenata nuklearnog programa za koje se veruje da su povezani sa izradom oružja. Iran insistira na tome da je njegov program potpuno mirnodopski a da su obogaćivanje uranijuma i ostali aspekti procesa dobijanja nuklearnog goriva njegovo nacionalno pravo.

XS
SM
MD
LG