Linkovi

Vol Strit se oporavlja od velikog šoka


Nakon velikog šoka u kojem su u utorak vodeći berzanski indeksi izgubili svu dobit iz ove godine, Vol strit se donekle oporavio.

Sirova nafta je opet poskupela - 33 centa po barelu, koji sada košta 61 dolar i 79 centi, ali su vodeći berzanski indeksi - trgovinu okončali u plusu.

Kineske berze su se takodje oporavile posle kolapsa koji je izazvao i najveći pad vrednosti akcija na Volstritu od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine.

Akcije su, medjutim, danas opale na većini azijskih berzi. Amerikanci će narednih dana pažljivo pratiti ponašanje Volstrita da bi procenli kako će se kretati investicije na američkom tržištu.

Akcije su ju;e opale za preko 3 odsto, većinom za samo tri minuta. Tome je doprineo i problem sa kompjuterima, ali su gubici bili stvarni. Analitičari kažu da su američki investitori reagovali na najveći pad na šangajskoj berzi u poslednjoj deceniji.

“To je zaista navelo investitore da prodaju akcije i proširilo se na ceo svet do kraja dana”, smatra Ben Arnal, analitičar.

Na strahovanja o stanju kineske ekonomije nadovezala se i zabrinutost oko snage američke ekonomije.

“To je ipak samo korekcija od 3 odsto. Ako vrednost vaše akcije padne sa 100 na 97 dolara da li ćete napustiti berzu? Ne verujem da biste to uradili,” kaže analitičar Čarls Mahar.

Gubicima na Volstritu verovatno je doprinela i izjava bivšeg direktora američke Uprave federalnih rezervi, Alana Grinspena, koji je u govoru na poslovnoj konferenciji u Hongkongu juče rekao da ne može da isključi mogućnost recesije u Sjedinjenim Državama krajem godine.

No Grinspenov naslednik, Ben Bernanki, danas je svedočeći u jednom od odbora predstavničkog doma američkog Kongresa, delovao znatno optimističnije. To je glavni razlog zbog koga se Volt Strit danas donekle oporavio od jučerašnjeg šoka. Bernanki je rekao kako očekuje da će ekonomski rast, čak i u trenutno stagnatnom sektoru nekretnina, biti stabilan.

Barnanki je inače govorio pošto je Sekretarijat za trgovinu objavio revidiranu procenu ekonomskog rasta u poslednjem kvartalu 2006. godine - sa 3.5 na svega 2.2 odsto. Analitičari predviđaju da će se stopa rasta u ovoj godini zadržati na nivou 2.5 do 3 procenta.

XS
SM
MD
LG