Linkovi

Server: Ahtisari je učinio sve da zadovolji kosovske Srbe i Beograd


Direktor Balkanske incijative u Američkom insitutu za mir, Daniel Server, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, izneo je svoje mišljenje o predlogu izaslanika UN, Martija Ahtisarija, za Kosovo, o decentralizaciji, zaštiti verske i kulturne baštine i prisustvu medjunarodnih snaga na Kosovu.

SERVER: Ahtisarijev plan se prvenstveno odnosi na buduća rešenja u pogledu uprave na Kosovu, posebno u pogledu kosovskih Srba. Po mom mišljenju, Ahtisari je učinio sve što je mogao da bi zadovoljio ne samo kosovske Srbe, već i Beograd.

GLAS AMERIKE: Zašto je onda pitanje srpskog entiteta na Kosovu postalo tako kontroverzno na tekućim pregovorima u Beču?

SERVER: Ne znam zbog čega, ali je činjenica da se tim predlogom daje puno Srbima u pogledu decentralizacije, što je izazvalo izvesnu zabrinutost kosovskih Albanaca. Ironično je da Beograd odbacuje taj predlog, koji je toliko usmeren ka tome da ga zadovolji, zapostavljajući neke od interesa Albanaca. Realnost je da je reč o sasvim dobrom planu za Srbiju. Mislim da je stvarni razlog zbog kojeg Beograd odbacuje taj predlog taj što se širom sveta nagoveštava da je to korak ka nezavisnosti Kosova, što brine Beograd. Razumem zabrinutost Srbije, ali mislim da ne postoji alternativa.

GLAS AMERIKE: Da li i druge nesrpske manjine imaju pravo na svoje entitete i, naravno, zaštitu?

SERVER: Sve manjine na Kosovu treba da imaju pravo na zaštitu, ali stvar entiteta je sasvim drugo pitanje. Najbolja zaštita koju možete da dobijete je zakonska zaštita svih gradjana integrisanih sa drugim zajednicama. Entiteti, po mom mišljenju nisu bili uspešni u Bosni i mislim da je to loša ideja i za Kosovo.

GLAS AMERIKE: Kako komentarišete Aneks V o verskom i kultrunom nasledju?

SERVER: Mislim da se tim aneksom daje široka zaštita Srpskoj pravoslavnoj crkvi, fizička i pravna, kao i poreske olakšice. Teško mi je da zamiislim zbog čega bi se ljudi žalili na taj deo dokumenta, jer mislim da je sve učinjeno u pravcu zaštite crkve i njenih objekata.

GLAS AMERIKE: Šta mislite o Misiji Evropske unije i, uopšte, medjunarodnom vojnom prisustvu na Kosovu?

Mislim da je od presudne važnosti da na Kosovu bude medjunarodnog vojnog prisustva, koje uključuje i američke snage. Prisustvo evropskiih snaga je takodje od ključne važnosti, pošto bi ono bilo usredsredjeno, na primer, na vladavinu zakona. Medjutim, pitanje je da li ćemo stići do te tačke. Ukoliko Beograd ne prihvati Ahtisarijev predlog i on ne bude prihvaćen u Savetu bezbednosti, onda bi status Kosova mogao da se reši jednostranom akcijom Prištine, i, verovatno, Vašingtona i nekih evropskih zemalja. Mislim da bi Beograd mogao da izgubi mnogo ukoliko nastavi da odbacuje taj plan.

XS
SM
MD
LG