Linkovi

Najmanje deset mrtvih u najnovijem bombaškom napadu u iračkoj prijestonici


U bombaškom napadu u južnom dijelu iračke prijestonice poginulo je, prema podacima policije, najmanje 10 osoba. Sedmoro je ranjeno.

U odvojenom napadu, iz vatrenog oružja ubijena su u gradu Muktadiji, dva brata prominentnog sunitskog političara iz provincije Dijala, sjeveroistočno od Bagdada.

Ta provincija inače slovi za jako uporište pobunjenika.

U Bagdadu i okolini, američke snage su ubile osam i uhapsile još šest osumnjičenih ekstremista, dok je u Basri - na jugu Iraka - britanska vojska objavila da je u puškaranju poginuo jedan njen pripadnik.

Zvaničnici u Ramadiju saopštili su da su jučerašnji navodi o pogibiji 18 osoba u eksploziji kamiona bombe pored fudbalskog stadiona bili pogrešni i da se, u stvari, radilo o napadu koji se dogodio prekjuče.

Na diplomatskom frontu, SAD su najavile da će prisustvovati regionalnoj konferenciji o Iraku, na kojoj će biti i zvaničnici Irana i Sirije.

Irak je na skup pozvao susjedne zemlje, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i članice Grupe 8 industrijskih sila svijeta.

Američki zvaničnici najavili su da će se prvi sastanak u Bagdadu, u prvoj polovini marta, održati na nivou ambasadora.

Početkom aprila, državni sekretar Kondoliza Rajs prisustvovaće sastanku na ministarskom nivou, koji će biti održan u jednoj od zemalja regiona. Na taj skup biće pozvani i šefovi diplomatija SIrije i Irana.

Rajsova je kazala kako se nada da će te dvije države iskoristiti šansu da unaprijede odnose sa Irakom i istovremeno - rade na uspostavi mira i stabilizaciji regiona.

XS
SM
MD
LG